На 30 март се навършват пет години от смъртта на големия български изпълнител Емил Димитров. "Аз го приемам като 70 години от неговото рождение”, каза Емил Димитров – син при гостуването си в предаването "Тази сутрин”. "За мен и не само за мен, че той ще продължава да живее винаги, заради това, което е оставил зад себе си.”

Синът на Емил Димитров обясни със съжаление, че почитателите на баща му не знаят много за това какъв човек и творец е бил той, защото образът на Емил Димитров е бил формиран от различни публикации в "доста несериозни вестници”. "Не знаят защо Емил Димитров е уникален като изпълнител и не само. Не знаят какъв човек е Емил Димитров, въпреки че ако някой много внимателно се заслуша в неговите песни, може да разбере и какъв е човека, какво се крие зад музиката. Не знаят, че той беше един много чувствителен човек. Беше човек, който обичаше хората. Беше много доверчив, въпреки всичките лъжи в живота му . Никога не се е изказал за никого лошо”, каза Емил Димитров - син. "Много го болеше, че по принцип изкуството в България не е оценявано много от хората. Винаги е казвал, че колкото повече хора слушат музика, толкова повече усмихнати хора ще има.”

Преди няколко години публикация в българската преса обвини изпълнителя на „Моя страна, моя България”, че е откраднал песента от френската песен "Моника”. В предаването "Тази сутрин” Емил Димитров – син обясни, че една от най-обичаните български песни "Моя страна, моя България” е написана през 1970 г., когато баща му е бил във Франция. За първи път песента се записва и излиза на френски под името "Моника”. Чак през 1971 г. песента излиза на български с името, с което всички българи я познават.

"Много е тежко, че много години вече не се чува нищо за Емил Димитров. Дори тези, които го помнят, започват леко да го забравят”, каза Емил Димитров - младши. "Тази година, използвайки 70-годишнината от неговото рождение, Фондация "Емил Димитров” си постави една доста сериозна задача да проведе няколко събития през годината, които да напомнят за неговите песни и за неговото творчество. Ние смятаме, че неговите песни биха имали един много голям морален ефект върху цялото ни „разтурено” общество”, каза синът на Емил Димитров. "Всички, които са чували песните му, знаят, че там се пее за любов, за приятелство, за родината, за дълг - за такива едни обикновени неща, които правят обществото да е здраво.”

Фондация "Емил Димитров” има договорка с Министерството на културата и през май месец под атронажа на Вежди Рашидов ще стартират честванията по повод годишнината от рождението на изпълнителя, като работното име на проекта е "70 години музика”. "Главната ни цел е да аранжираме и запишем наново неговите песни в изпълнение на млади изпълнители. Могат да се променят някои от имената, други ще останат”, каза Емил Димитров - син.