„АстраЗенека” може да е предоставила непълни данни за ефикасността на нейната ваксина срещу коронавирус от клиничните изпитания в САЩ. Това съобщиха американските здравни власти, предаде „Ройтерс“.

Техните притеснения поставят под въпрос дали британската фармацевтична компания ще получи одобрение за използване на нейната ваксина в САЩ, както се очакваше това да стане през следващите седмици.

Съобщението на американските здравни власти идва само ден след като фармацевтичната компания обяви, че ваксината ѝ е 79% ефективна срещу COVID-19.

„Независимият борд за наблюдение на безопасността на данните обаче изрази притеснение, че „АстраЗенека“ може да е включила остаряла информация от това клинично изпитване, която да дава непълна представа за ефикасността на ваксината", казват от Американският национален институт по алергиите и инфекциозните заболявания.

„Ние настояваме компанията да работи с Независимия борд за наблюдение на безопасността на данните, за да прегледат резултатите за ефикасността на ваксината и да предоставят точни и съвременни данни, които да бъдат достъпни за обществеността възможно най-бързо“, се казва в позицията на Американския национален институт по алергиите и инфекциозните заболявания, ръководен от д-р Антъни Фаучи.

Това не е първият проблем, с който британската фармацевтична компания се сблъсква през последния месец. Редица европейски държави спряха имунизацията с нейния препарат след съмнения, че е предизвикал образуване на тромби при някои пациенти.

В Австрия имаше съмнения, че партида на ваксината е свързана с няколко смъртни случаи. Имунизацията беше подновена след проверка от страна на ЕМА, която постанови, че няма доказателство за връзка между тези случаи и препарата, който е ефикасен и ползите от използването му са повече от рисковете за здравето. От регулатора заявиха, че продължават изследванията на ваксината и следят за прояви на странични ефекти.

В понеделник д-р Антъни Фаучи обяви, че по време на клиничните тестове в САЩ с ваксината на „АстраЗенека” не са регистрирани случаи на образуване на кръвни съсиреци.