Разследването на ЕМА не е открило доказателства за връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и смъртните случаи с тромбози, последвали имунизация с този препарат, каза на специална пресконференция изпълнителният директор на агенцията Емер Кук.

"Комитетът дойде до заключението, че ваксината е ефикасна и безопасна и няма връзка с повишаване на риска от  поява на тромбози", заяви Кук.

По време на разследването ние бяхме свидетели на случаи на поява на случаи на поява на съсиреци, но на база на всички налични доказателства не е открита връзка между тях и имунизацията.

Въпреки това ЕМА се отнася много сериозно към тези случаи и ще направи допълнително разследване, като ще бъдат поканени специалисти в областта на образуването на такива тромбози, каза Кук.

"Все още не можем определено да намерим връзка между случаите на тромбози и ваксината. Затова комисията препоръчва да се повиши информацията за тези възможни рискове като те бъдат включени в информацията за продукта. Да се обърне внимание на  тази възможни редки състояния и да има информация за медиците и за хората. Това ще помогне за откриване и смекчаване на възможни странични реакции. Ние също така започваме допълнителни проучвания, за да разберем повече за тези редки състояния", каза Кук. 

Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания. Ползата от ваксината е много по-голяма от възможните рискове, допълни Кук.

Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави председателят на проверяващата комисия към ЕМА Сабине Щраус.

"Комитетът веднага започна проверка след сигналите и нарастващата тревога след тези случаи. Заключението е, че тази ваксина е безопасна и ефикасна срещу COVID-19, като ползите от нея са далеч повече от вредите. Не са открити доказателства за проблем с нейното качество. Въз основа на проучванията, заключението е, че тази ваксина не създава повишен риск от поява на такива тромбози. Напротив, тъй като самият коронавирус предизвиква такива съсиреци, ваксината трябва да намалява риска от тях", заяви Щраус.

"Заключихме, че в общия случай няма риск от тромбоемболия след ваксинация с препарата. Въпреки това, все още има някои неясноти. Наблюдавахме няколко много редки сигнала – тези състояния са свързани с ниски нива на кръвните тромбоцити, познати като тромбоцитопения, но доказателствата, с които разполагаме към момента, не са достатъчни, за да заключим със сигурност дали тези неблагоприятни състояния са причинени от ваксината, или не", допълни Щраус.

 По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ако ваксината на "АстраЗенека" бъде призната за безопасна, ще продължи прилагането ѝ у нас.