Ваксинацията с препарата на "АстраЗенека" срещу COVID-19 у нас ще бъде възстановена още утре. Това стана ясно на брифинг на Изпълнителната агенция на лекарствата, малко след като Европейската агенция по лекарствата се произнесе за ваксината, че тя носи повече ползи, отколкото рискове.

От утре стартира отново работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал, съобщи зам.-министър Жени Начева.

Имаме важна информация от Европейската агенция по лекарствата, има официално становище, което потвърждава ефикасността и безопасността на ваксината на "АстраЗенека", т.е. съотношението полза-риск е положително и няма проблем всички държави-членки на ЕС да продължат да прилагат ваксината, информира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Ние също от Агенцията по лекарствата извършихме анализи, които потвърждават, че няма проблеми в качеството на ваксината. Беше направен анализ на една от партидите. Също така имаме и заключение от съдебно-медицинската експертиза за случая на починалата жена от Пловдив.

Не се наблюдават тромбози, няма причинно-следствена връзка, казват медицинските експерти, така че на този етап имаме пълното основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утрешния ден да бъде прилагана ваксината, както и във всички останали европейски държави", допълни той.

„Още тази вечер ще известим и утре сутринта тези от лицата, които бяха записани за 12 април за ваксиниране, за да могат утре да се явят във ваксинационните центрове и да получат своята първа доза от ваксината. Създадена е организация чрез ваксинационните центрове, районните здравни инспекции. Количествата от ваксината ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят утре, също да бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, които ще се явят или са записани за съседни дни – 12-ти, 13-ти април", допълни Жени Начева.

"Има четири важни заключение – първото е, че ваксината „АстраЗенека” има положително съотношение полза-риск; второто е, че няма партиди, в които има отклонение на качеството, които да бъдат причина за нежелани ефекти. Третият извод беше, че тромбоемболичните събития, свързани с употребата на тази ваксина, са отхвърлени като цяло, и четвъртият извод е, че остава една малка, сива зона на съмнения, в която комитетът ще продължи проучванията си. Това заяви д-р Мария Попова, директор на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА .

По думите на д-р Попова, тази сива зона касае много редки случаи на изключително специфични синдроми, които включват едновременно тромбоцитопения, тоест малък брой тромбоцити, и образуване на кръвни съсиреци, свързани с или без кървене.

"Те са много редки, за тях ще продължи проучването, и тъй като са важни за здравето на хората, комитетът формулира препоръки, които ще бъдат поместени в кратката характеристика и в листовката, за да могат пациентите да реагират навременно, ако случайно нещо от това се случи".

Случаите са около 400, които са съобщени в европейската база данни", уточни д-р Мария Попова.

"Това са случаи на тромбози, там са и българските случаи. Всички такива сериозни случаи се съобщават в рамките на 15 дни от получаване на информацията, датата на затваряне на данните беше 17 март, до вчера всичко беше включено и експертите работиха почти денонощно, за да бъде актуална информацията.

Ние нямаме в съобщенията в България никакви реакции, които да наподобяват това, за което става дума. В прескомюникето ще стане ясно на хората горе-долу. Те са по-важни за медицинските специалисти. За пациентите са формулирани препоръки кое би трябвало да бъде алармиращо, да не си стоят вкъщи и да търпят, ако се появят точно тези неща, като идеята е да бъдат отхвърлени, а не да се потвърди този рядък ефект", допълни д-р Попова.

"Анализирани са данни за над 20 милиона случая. (...) И в САЩ е направен анализ на данните от провеждащите се клинични изпитвания, които също не откриват такава зависимост. Експозицията е много сериозна като брой хора, които са ваксинирани, така че анализът показва, че и в рамките на такъв брой от обикновената популация, т.е. хора, на които не е поставена ваксина, могат да бъдат срещани такива случаи", заяви Богдан Кирилов, като поясни, че не може да се прави директна връзка между ваксината и тези случаи. 

У нас на склад се съхраняват 100 000 ваксини на „АстраЗенека”, а скоро очакваме още 180 000.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!