В Пловдив аутопсията не доказва връзка между ваксината и неприятния изход – няма открити тромби при починалата жена. Това каза в студиото на „Лице в лице“ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По-късно днес, веднага след решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на „АстраЗенека“, Изпълнителната агенция по лекарствата ще даде брифинг, на който ще оповести решението си за приложението на препарата.

Ангелов посочи, че превантивното спиране на масовата ваксинация е част от „българския модел“, която е приложена в Европа. „Защо сменяме модела – защото вирусът сменя своята тактика, вариантът, който беше през лятото, няма нищо общо с варианта, който е сега“, отбеляза той.

„Всеки ден този малък вирус ни изненадва с поведението си и с начина на разпространение“, отбеляза още здравният министър. По думите му промените в мерките са се наложили, защото „британският вариант е по-трудно контролируем и по-трудно се влияе от противоепидемичните мерки“.

„Днес брифингът, от всички до момента, ми беше най-трудният – трябваше да убедим хората, че тези мерки са наложителни, трябваше мерките да са такива, че да щадим психиката и достойнството на хората, много труден беше този баланс“, призна министърът.

Ангелов беше категоричен, че вирусът може да бъде преборен само чрез масова ваксинация на населението в глобален мащаб: „Ние ще забавим неговото разпространение, но единственото нещо, което може да убие този вирус и да спаси човечеството, е ваксината“.

В тази връзка той отново подчерта, че България е поръчала достатъчно количество ваксини, но доставките са значително по-малки от очакваното. На по-късен етап ще се изследва на няколко пъти във времето на национално равнище какво е нивото на антителата след ваксинация.