От понеделник България отново затяга мерките в опит да овладее пандемията от COVID-19. Ограниченията ще важат за 10 дни.

Затварят ясли, градини, училища, университети, заведенията, моловете, с изключение на някои обекти в тях като аптеки и банки.

Забранено е да работят и големите магазини - с площ над 300 квадратни метра, с изключение на хранителните супермаркети. Затварят и фитнесите, залите за групови занимания, както и плувните басейни. Кина, музеи и галерии също няма да работят.

Забраняват се мероприятията на открито, а частните събирания трябва да са с до 15 души.

Така затягаме мерките, малко след като ги разхлабихме. Според здравния министър властта сменя тактиката, защото и вирусът сменя своята.

Приетите в болница растат. Към момента са 7804 - с 200 повече само за денонощие. В интензивни отделения са 609 души. Всяка четвърта проба вчера е била положителна - новите заразени са малко над 4200. Още 136 души са починали.

Според 14-дневните изчисления към днешна дата в топ 5 на областите с най-много заразени на 100 хиляди души са Бургас, Враца, Плевен, София и Кюстендил.

Заболеваемостта от COVID-19 у нас е скочила с 94% на двуседмична база, а смъртността - със 124 на сто, съобщи днес председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски.

"Започнах все по-често да си разглеждам записките от миналата година – тогава имахме 740 легла. Спомняте ли си този момент? Сега са увеличени 10 пъти, ако се питаме какво се е правило в тези толкова месеци на труд", каза генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Преди седмица здравният министър обясни, че общeството не е готово за сериозно затягане на мерките, а днес обяви, че такова се въвежда.

"Пълен локдаун. Затворете всичко. Сложете час. А аз смятам, че българското общество не е готово за такъв тип решения.  Не защото не е медицински обосновано. А защото хората не са готови за това", заяви на 11 март здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Може би изглеждаме непоследователни, може би изглеждаме странно в очите на хората, които са разделени отново. Разделени са от посланията на псевдоексперти, които разпространяват твърдения, които са далеч от науката и истината", допълни министърът.

Затягането на мерките влиза в сила от понеделник и ще важи 10 дни. За този период властите очакват ограниченията да дадат резултат.

"Целта на мерките е контролът, който имаме върху епидемията, да продължи да бъде ефективен със същите резултати, които постигаме към момента, без да стигаме до лошите спомени от месец октомври и ноември", заяви проф. Костадин Ангелов.

"Вълната, предизвикана от английския вариант на вируса, достигна и обхвана целия континент. Като в момента в Централна Европа и Балканите са с най-високите стойности, затова се наложиха и тези мерки", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Междувременно правителството продължава преговорите с европейските институции за осигуряване на допълнителни количества от ваксините за страната ни.

"Ако ваксините идваха по начина, по който ги бяхме поръчали, ние щяхме да можем да ваксинираме и месец февруари, и март, април и май по 600 хиляди души приблизително всеки месец, само че те не идват, по различни причини, които на мен не са ми ясни", каза министър Ангелов.

България не е заявила цялото количество от всички ваксини, на което имаме право. Какво се е случило с остатъка и дали той е предоставен на други държави, здравният министър заяви, че не знае.