В България ваксинираните срещу коронавирус са малко, а в твърде краткотрайния масов етап, въпреки обявената от здравните власти възможност за избор, вариантът за обикновените граждани беше основно един – спреният след това заради опасения за безопасността му препарат на „АстраЗенека“. Пропуснала ли е нашата страна възможността да получи повече ваксини от различни производители – под различни форми на този въпрос се наложи да отговори на традиционния седмичен брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той защити решението нашата страна да се откаже от европейската си квота и да заяви други количества: „По предварителни данни трябваше да бъдат поръчани много милиони ваксини, с които щяхме да можем да ваксинираме 2 пъти колкото е населението на цялата страна. Това означаваше България да плати 600 млн. лева. Изхождайки от желанието на хората да бъдат ваксинирани и желанието, което имахме ние като страна да дадем възможност на всеки един човек да можем да се ваксинира и да избира от коя ваксина да се ваксинира и знаейки, че България е 7 млн. души, поръчахме толкова, че да бъдат достатъчни“.

Какво щяло да стане в противен случай: „Ако бяхме поръчали цялото количество, щяхте да ме питате това безстопанственост ли е, с тези пари, които сме ги дали, можехме ли да купим допълнителни хеликоптери, можем ли да построим допълнителни болници (…) Подходили сме максимално разумно!“.

Какво се е случило с неизползваната част от българската квота? Проф. Ангелов заяви, че не знае, защото „България под никакво форма няма отношение с фирмите производители“.

Ангелов подчерта, че липсата на ваксини се дължи на неизпълнението на ангажиметните на „АстраЗенека“ и „Пфайзер“, заради които се наложило допълнително да се поръчват стотици хиляди допълнителни дози от препаратите на „Модерна“ (иРНК) и „Янсен“ (векторна), а също и заради невъзможността на „Санофи“ да произведе годна ваксина в очакваните срокове.

„Защо фирмите производители не си изпълняват ангажиментите по начина, по който са разписани – това е разковничето, именно затова българският премиер води разговори на най-високо европейски ниво така, че ваксините да започнат да идват регулярно в България и така че България на да на е на последните места по ваксиниране“, заяви министърът, като посочи, че при спазени ангажименти сме били в състояние да имунизираме по 600 хил. души месечно.

„Когато започнахме да правим ваксинационната стратегия, първите, с които се срещнахме, бяха общопрактикуващите лекари. По отношение на логистиката, предпочитаната от тях ваксина беше „АстраЗенека“, допълни здравният министър.