Бившият вече директор на македонските спецслужби Сашо Миялков активно е участвал в организацията на терористичното нападение в Куманово. Това съобщава в утрешния си брой сръбското издание "Блиц", позовавайки се на сръбските служби за сигурност, предаде БГНЕС. Отлично осведомени източници на bTV в Македония потвърждават информацията.

Преди два дни вътрешният министър на Македония Гордана Янкулоска подаде оставка. Същото е направи и министърът на транспорта Миле Янакиески. Поста си напусна и самият Миялков, който е братовчедът на премиера. Официалната информация бе, че Сашо Миялков сам е предложил оставка в писмо до премиера. Според анализаторите хвърлените оставки са именно заради тежкия провал на спецакцията в Куманово.

По-рано и бившият шеф на разузнаването Горан Митевски нарече полицейската акция в Куманово „сценарий на правителството” пред bTV.

При акцията в Куманово в събота, обявена от властите като борба срещу терористи, загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. Премиерът Никола Груевски обаче я нарече „успешна”.

"Вече близо едно десетилетие Миялков се смята за най-силния човек в Македония. Той контролира най-влиятелните политици и престъпници от Албания и региона. Целта на нападението в Куманово бе да се предизвика междуетнически инцидент и така македонското правителство да бъде защитено от нападенията на опозицията, която на 17 май подготвя митинг и сваляне на властта. Нещата излизат от контрол и планирания етнически инцидент се превръща в терористично нападение", казва пред „Блиц” източник от сръбските служби.

Снимка: EPA


Според него Миялков е бил в пряка връзка с организаторите на нападението Мирсад Ндресай, по известен като "командир НАТО". Ндресай е първият, който открива огън в Куманово и убива полицай. По-късно той е прехвърлен в Косово с помощта на Миялков.

В утрешната публикация на вестника се твърди, че Миялков е един от най-богатите хора в Македония, с бизнес в Словакия и Чехия. Той е следен от чуждите служби заради съмнителното богатство и капитал. Често посещава Белград, където има приятелка и за два дена е готов да похарчи по 5000 евро.

"Миялков влиза в Сърбия, без да бъде регистриран на границата", съобщава сръбският източник. В края на публикацията се казва, че след Гошинце и Куманово трябвало да има и нападение срещу Прешево в Югоизточна Сърбия, а след това в Черна гора и отново в Македония.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово