Като мъченици за правата на албанците на Балканите изпратиха днес в Косово загиналите по време на сблъсъците в Куманово. Въпреки че македонските власти и част от международната общност нарекоха нападението „терористичен акт”, Прищина стана свидетел на почетна погребална церемония.

Днес Прищина изпраща своите сънародници, които загинаха във въоръжения сблъсък с македонските сили за сигурност в Куманово. И въпреки че само на около 80 километра оттам, в съседна Македония, тези мъже бяха наречени терористи, днес цяло Косово ги почита като герои и мъченици.

Поклонението се състоя в една от най-големите спортни зали в центъра на косовската столица. Часове наред близки и роднини на загиналите отдаваха почит пред телата им.

„Никой от нас не иска война. Но ние сме албанци. Там загина братовчед ми. Когато се борим за правата си, неговият пример ще последват много други”, каза близък на един от загиналите.

Днешната церемония се случва само ден след повторни аутопсии на телата. Властите в Прищина не се довериха на македонските власти заради съмненията на роднините, че част от бойците са били убити в полицията в Скопие, след като са се предали.

Стана ясно обаче, че всички мъже са убити по време на битка.

„Тези мъже са герои. Те не искаха да убиват цивилни в Косово, но македонските полицаи не им дадоха шанс да преговарят за правата на албанците в Македония”, каза Смаил Елезай, председател на Асоциацията на ветераните от Армията за освобождение на Косово.

В Косово съществува и друга гледна точка към инцидента в Куманово.

„Мисля, че това беше операция организирана от Груевски. Няколко от участниците са взели пари. Повечето от войниците са отишли в Куманово с национална кауза, да защитят албанците в Македония и са били манипулирани от тези малцина. Защото тази малка група от организатори всъщност избяга от мястото на инцидента и сега се разхождат свободно”, коментира политическият анализатор Шпенд Курсани.

По-късно днес телата на осемте мъже ще бъдат погребани в парка на мъчениците в Прищина.

През следващите дни предстоят политически срещи на високо равнище между Косово и Македония.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово
  • Русия и България в дипломатически скандал за "подялбата" на Македония