Бившият шеф на разузнаването Горан Митевски нарече полицейската акция в Куманово „сценарий на правителството”. Според него спецоперацията се е провела срещу наемници от Косово, а не срещу терористи, готвещи атентати, предадоха специалните пратеници на bTV Петър Нанев и Добромир Иванов.

Животът в Куманово бавно се нормализира. Десетки обаче остават хората, чиито домове са разрушени след престрелките. Държавата обеща да ги компенсира.

Скендер и семейството му купуват къща два дни преди размириците. Плащат 55 хиляди евро за нея. „Груевски и Али Ахмети, те ни докараха това на главата. Те са виновни за всичко, не хората. Изобщо не знаем откъде са дошли тези въоръжени мъже. Дали властта ги доведе, дали сами са дошли, никой нищо не е видял”, коментира той.

В Куманово никога не е имало терористи. Нападателите са били наемници от Косово. Думи на екс шефа на службата за сигурност и контраразузнаване в Македония.

„Още на 4 април службите имаха информация, че на банда наемници от Косово, които са били част от Армията за освобождение на Косово, е платено 2 милиона евро, за да влязат в Македония. Целта им е била да дестабилизират страната и да предизвикат извънредно положение, за да могат властите да забранят протестите срещу правителството на Груевски”, заяви Горан Митевски - началник на службите за сигурност в Македония, 1999-2002 г.

Операцията на спецчастите е пълен провал, продължава той: „Цялата акция беше грешно планирана от МВР. Службите трябваше да ударят цялата група на открито пространство, а не да пренасят боя в градска среда. Властите имаха информация кога екстремистите ще напуснат съседното на Куманово село и ще тръгнат към града. В този момент трябваше да бъде проведена акцията и рискът щеше да е по-малък за всички”.

Митевски не изключва възможността в Куманово да има и цивилни жертви след размириците. Това щяло да стане ясно в близките няколко седмици, когато всички евакуирани се завърнат по домовете си.

Екс шефът на службите прогнозира още, че е твърде вероятно в Скопие да има сблъсъци между анти- и проправителствени демонстранти, тъй като властта организира голям митинг в своя защита само ден след антиправителствения протест в неделя.

Междувременно лидерската среща в Македония приключи без резултат. Всички участници в преговорите останаха на своите позиции и не се постигна решение на политическата криза. В понеделник преговорите продължават, а дотогава всички участници ще работят върху документ за постигане на споразумение.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово