Урсула фон дер Лайен се стреми към втори мандат като председател на Европейската комисия (ЕК). Тя е заявила намеренията си пред партийното ръководство на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин, съобщава Ройтерс.

Темата е била повдигната по време на среща на партийното ръководство на ХДС. А скорошни проучвания сочат, че партията вероятно отново ще номинира единодушно Урсула фон дер Лайен за поста, пояснява германското издание „Шпигел“.

Самата Урсула фон дер Лайен коментира, че очаква с нетърпение съвместната предизборна кампания, която според нея ще завърши с успех.

Позицията на председателя на Европейската комисия трябва да бъде заета след европейските избори през юни тази година. По правило се избира кандидат от европейското партийно семейство, което се представи най-добре на европейските избори.

Засега Европейската народна партия (ЕНП) води по одобрение от страна на гласоподавателите, сочат моментните проучвания. Това означава, че Урсула фон дер Лайен има големи шансове отново да оглави Еврокомисията, коментира „Шпигел“.

Очаква се 65-годишният бивш министър на отбраната на Германия (при тогавашния канцлер Ангела Меркел) да бъде официално номинирана като кандидат на ЕНП по време на предстоящия конгрес на партията, която е с най-много места в европарламента. Той ще се проведе на 6 и 7 март в Букурещ.

Като председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отговаря за около 32 000 служители от 1 декември 2019 г., които (наред с другите си задачи) правят предложения за нови закони на ЕС и следят за спазването на европейските договори.

В настоящия си мандат Урсула фон дер Лайен трябваше да решава предимно проблемите свързани с пандемията от COVID-19 и руската агресия срещу Украйна.

Американското списание Forbes наскоро определи Урсула фон дер Лайен като „най-влиятелната жена в света“. Още през 2019 г. тя беше смятана за идеалния кандидат за председател на ЕК.

Родена е в Брюксел през 1958 г. – годината, в която Валтер Халщайн става първия и последен германски ръководител на Еврокомисията (до появата на Урсула фон дер Лайен). Бащата ѝ Ернст Албрехт е бил министър-председател на Долна Саксония и също е работил за ЕК.

Председателят на ЕК има седем деца. Тя е с докторска степен по медицина и освен министър на отбраната е била и федерален министър по семейните въпроси, министър на труда и министър на социалните въпроси в Долна Саксония.

Урсула фон дер Лайен говори перфектно френски и английски език.