България и Румъния да бъдат приети в Шенген без повече бавене - за това призова в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За разлика от досегашната подкрепа от Брюксел, сега фон дер Лайен добави и благодарност към България и Румъния за работата им с нелегалната миграция.

„Укрепихме защитата на границите. Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. И искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането. Те го доказаха - България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Последва и първа реакция от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

„Нашата работа продължава интензивно с двете държави, които все още имат някакви съображения, но нека не ги смесваме. От една страна по отношение на Нидерландия е много положителна стъпка заявката, която и днес беше дадена от комисията, но не забравяйте, че комисията изпрати и още един много силен сигнал през юли, когато предложи да бъде сложен край на механизма за сътрудничество. Това е една от най-важните задачи през следващите дни. След това България трябва да покаже спрямо Нидерландия дългосрочен ангажимент по отношение на върховенството на закона“, каза Габриел.

По време на речта България беше спомената и в частта за опустошителните наводнения през последните седмици в няколко държави членки.

Украйна пък присъства на 22 места в текста. Европа се ангажира с възстановяването на страната с инвестиция от нови 50 милиарда евро.

„Това е моментът, в който Европа трябва да отговори на историческия призив. В свят, в който някои се опитват да откъснат една по една държавите, не можем да си позволим да оставим европейските граждани. Мястото на Украйна е в нашия съюз. Мястото на Западните Балкани е в нашия съюз. Мястото на Молдова е в нашия съюз“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя каза, че ако е необходимо, Съюзът трябва да промени правилата си и да е готов да работи с 30 и повече държави членки. Бяха цитирани три имена за разширяване: Украйна, Молдова и Сърбия.