Какво е състоянието на Европейския съюз? Какви са приоритетите на европейското семейство за следващата година и пред какви предизвикателства ще се изправим? На всички тези въпроси трябва да отговори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред членовете на Европейския парламент.

bTV ще проследи събитието със специалното студио „Пътят на Европа“.

Проследете с нас най-важното от деня в този онлайн репортаж. Новата информация е най-отгоре.

13.09.2023 12:32:03

Ретроспекция или описание на бъдещето?

Ретроспекция или описание на бъдещето беше тази реч? Коментара на Бойко Благоев, ръководител на представителството на ЕК в България.

13.09.2023 11:06:18

ЕК започва разследване срещу субсидиите за китайски електромобили

"Европейската комисия започва разследване против собсидии в сферата на електромобилите, внасяни от Китай. Европа е открита за конкуренция, но не и за смачкване. Трябва да се защитаваме от нечестни и несправедливи практики", обяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен по време на речта й за състоянието на Съюза през 2023 г.

13.09.2023 10:32:22

Годишната си реч пред Европейския парламент на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

„Когато Европа е смела и обединена, нещата се получават – но работата ни не е свършила“, обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент.

„Благодарение на този парламент, успяхме да изпълним над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г. Работата не е свършила, нека се изправим отново и да продължим да изпълняваме ангажиментите си“, каза още тя.

Акцентите от речта ѝ воижте тук:

13.09.2023 10:26:55

Гергана Паси: Очаква се заявка дали Урсула фон дер Лайен отново ще е кандидата за председател на ЕК

„Обикновено годишното обръщение на председателя на Европейската комисия се опитва да засегне големите теми за Европа. Тази година речта ще е по-особено. Ще бъде предизборно послание. Очаква се да заяви дали ще бъде отново кандидат за най-високото място в Европейската комисия“.

Това обясни в специалното студио „Пътят на Европа“ Гергана Паси, дипломат и бивш министър на европейските въпроси.

13.09.2023 10:06:04

Три акцента  

Български евродепутати очертаха най-важните за тях теми от предстоящата реч на Урсула фон дер Лайен.

„Това, което ще търся, са акценти, които имат отношение към България и как комисията смята да работи с държавите членки така, че България да бъде член на Шенген. Дали ЕК ще работи активно да подкрепи страната ни в нейната амбиция да стане член на еврозоната, както и да прилагаме настоящото законодателство“, каза Ева Майдел.

„Очаквам по ясна политика за енергетиката, като важното за България е конкретно послание, че без базови мощности трудно ще постигнем стабилна енергийна система. Трябва да има също ясна и целенасочена политика в подготовката на кадри, реформи в образованието и активна подготовка. Също така зелената сделка“, каза Цветелин Пенкова.

„Голямата тема отново ще е Украйна и нейното възстановяване. Очаквам заявка, че ЕС ще бъде консолидиран. Втората тема е политиката по миграция и убежищата. Също така темата за разширяването на ЕС е на дневен ред“, каза Илхан Кючюк.

13.09.2023 10:00:41

Надежда Нейнски: В годините на война Европа не само съхрани единството си, а доказа принципите си

„Тази комисията за първи път след Втората световна война работи в реално състояние на война в Европа. Очаквам в речта на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да има дългосрочни решения и стратегии за пътя нататък. От тях ще зависи подкрепата за Украйна, но и как тя ще се възстанови след войната“.

Това каза в специалното студио „Пътят на Европа“ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи, евродепутат и посланик на България в Турция.

13.09.2023 06:52:16

Какъв ще е дневният ред?

На 7 септември 2010 година е поставено началото на програмната реч за състоянието на Съюза, залегната в договора от Лисабон и регламентирана в споразумение между Европейския парламент и Европейската комисия.

Всяка година в началото на новия политически сезон председателят на Европейската комисия отчита свършеното и представя основните задачи за предстоящите 12 месеца. Досега в парламентарната зала в Страсбург са направени 11 обръщения.

Дневният им ред се определя от събитията. Всяка реч разглежда вътрешните – политически, правни, социални, икономически предизвикателства сред държавите-членки, но и външнополитическите отношения на Европа със света.

Председателите представят нови концепции и мерки за справяне с проблемите. Годишното обръщение пред този парламент е четвърто по ред за Урсула фом дер Лайен и последното за сегашния състав на Еврокомисията.

Преди година в речта ѝ във фокус бе войната в Украйна и последвалата енергийна криза. Думите ѝ сега се очакват във време, когато войната в Украйна продължава да бушува.  

Лятото на Стария континент бе белязано от природни катаклизми  - дълги периоди от жеги, пожари, проливни дъждове, опустошителни наводнения. Заради високата инфлация ЕЦБ повиши рекордно нивото на основната лихва. Не стихва и миграционният поток, нито глобалните размествания.

Предстоят и нови европейски избори сред засилваща се вълна на крайнодесни настроения.

12.09.2023 17:29:59

Това е последната реч на Фон дер Лайен преди европейските избори

Целта на този адрес е Фон дер Лайен да очертае предизвикателствата и целите за следващата година, както и как ЕС планира да ги разреши и постигне.

Какво да очакваме от речта? Четете тук: