Категоричната подкрепа за Украйна, разширяването на ЕС и горещата и спорна тема за миграцията се очаква да бъдат сред акцентите в годишната реч на Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Председателят на ЕК ще започне обръщението си към депутатите малко след 10 часа българско време.

От 09:30 до 12.00 часа bTV ще излъчи специалното студио „Пътят на Европа“ в ефир, онлайн на btvnovinite.bg и по bTV Radio, в което зрителите ще могат да проследят на живо дебата за състоянието на ЕС през 2023 г.

В Страсбург неофициално се твърди, че дори най-високопоставени служители в ЕС не знаят предварителни подробности за съдържанието на речта. Неофициално се коментира също и дали тя ще е отчет за извършеното до момента или по-скоро първа стъпка към заявка за нов мандат на Урсула фон дер Лайен за най-високия пост в Брюксел – председател на ЕК.

Очакванията отново са за категорична подкрепа за Украйна. Вероятно в речта ще има и заявка, че единството на Европа до голяма степен зависи от успеха за възстановяването на Украйна.

Нашествието на Русия наложи разширяването на Съюза като основен акцент в дневния ред в Брюксел.  Присъединяването на Украйна и Молдова е свързано с друг важен въпрос – да има или не реформи преди приемането им. Всеки детайл в речта по тази тема ще е знак какво да очакваме в близките месеци.

Сигурността и независимостта на Европа също вероятно ще бъдат важни елементи в речта. Неминуемо ще се говори и за разединяващата от години тема – нелегалната миграция.