Австриецът Феликс Баумгартнер стана първият човек в света, който извърши успешен скок от стратосферата - от височина 39 километра. Той е и първият човек, успял да премине звуковата бариера. Така Баумгартнер направи мисията "скок от ръба на космоса” възможна.

Максималната скорост по време на падането му е била 1342.8 километра в час, което по-бързо от скоростта на звука.

Пилотът бе издигнат високо в стратосферата в специална капсула, прикачена към балон, пълен с хелий, за около 2 часа и 20 минути. По-време на пътя му нагоре той съобщи за проблем с шлема, но крайното решение бе да скочи.

Той излезе от капсулата след два часа и половина, видя „синята” планета от 39 км и скочи. Свободното му падане продължи малко повече от 4 минути, след което отвори парашута си. И се приземи успешно. По-късно се оказа, че австриецът е преодолял и скоростта на звука!

"Знам, че целият свят гледа и ми се иска целият свят да види това, което виждам аз. Понякога трябва да отидеш много високо, за да разбереш колко си малък". Това бяха последните думи на Баумгартнер преди да скочи от капсулата.

Почти веднага след приземяването си в щата Ню Мексико
Баумгартнер вдигна ръка в знак на победа и даде първото си телевизионно интервю.

"Исках да се върна жив"

Каза след скока Баумгартнер и благодари на целия си екип.
Летенето продължи точно 4 минути и 20 секунди.

"Нека ви кажа: когато стоиш над света, ставаш толкото смирен, че не мислиш за поставянето на рекорди. Не мислиш за събирането на научни данни - всичко, за което мислиш е, че искаш да се върнеш жив, защото не искаш да умреш пред очите на своите родители, пред приятелката си и пред всички хора, които те гледат в този момент. Това беше най-важното за мен, когато бях там горе", сподели австриецът.

Феликс разказа, че скокът е започнал добре. В началото се е преобръщал през глава, както се е очаквало, но след това въртенето е станало твърде силно и му е било много трудно да го контролира. Казва, че най-труднен е бил моментът, когато е трябвало да реши да активира парашута за стабилизиране.

Три рекорда

Парашутистът успя да постави три рекорда - за най-височинен скок и най-високия полет с управляем балон и за това, че преодоля звуковата бариера при свободно падане.

След приземяването си, Феликс вдигна победоносно ръце, а приятели и зрители на легендарната каскада в командния център избухнаха в радостни овации.

Опитите за излитане бяха отлагани няколко пъти заради лоши метеорологични условия, но времето днес позволи името на Баумгартнер да бъде записано в историята. Полетът, който ще влезе в документален филм, бе наблюдаван от над 8 милиона души само в интернет.

След излитането майката на Баумгартнер Ева се просълзи, а при приземяването му цялото му семейство бурно аплодира невероятното му постижение.

43-годишният австриец подобри рекорда, поставен през далечната 1960 година, когато Джоузеф Китингър осъществява свободно падане от 31 км. Именно Китингър бе в постоянен контакт с Баумгартнер през целия полет, давайки му наставления. Успя да се запише и като единствения човек, достигнал до тази височина чрез балон.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският
парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе през март от височина 21 600 метра, а вторият - през август от височина 29 456 метра, като бе достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му.

През 2003 г. Баумгартнер стана първият човек, прелетял над Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна.

Следващата му цел

Баумгартнер се надява данните, събрани по време на скока, да помогнат на космическите туристи и летци. На въпроса, каква е следващата негова цел, австриецът отговори, че би искал след 4 г. по-млад любител на екстремното да го пита за съвет как да подобри рекорда му.

  • Баумгартнер предложил на Бан Ки-мун да го научи как се скача с парашут
  • Българинът Иван Трифонов пред bTV: Аз съм бащата на проекта на Феликс
  • Баумгартнер откраднал идеята за скока си от българин
  • Феликс Баумгартнер се отказва от екстремните спортове
  • Какво видя Феликс Баумгартнер, докато летеше към Земята (ВИДЕО)
  • Българи скачали от стратосферата и без костюма на Баумгартнер
  • Какво се случва с тялото на човек, който пада от космоса
  • Онзи досаден навик – гравитацията!
  • Скочил от Пазарджик в Пловдив, все едно от джанката в двора на дядо си
  • Защо Феликс Баумгартнер е толкова луд