Полетът на Феликс Баумгартнер, който стана първият човек в света, извършил успешен скок от височина 39 километра в стратосферата впечатли и българските специалисти. Двама от тях – полк. Любомир Алексиев и полк. Димитър Недялков, споделиха впечатленията си от „скока от ръба на космоса” и разказаха в студиото на „Тази сутрин” и за българските рекорди в тази опасна „дисциплина”.

По време на скока Баумгартнер стана и първият човек успял да премине звуковата бариера. Повече от 2 млрд. зрители по света гледаха скока му на живо.

„Когато наблюдавах това събитие, нещата бяха известни, но все пак - 40 км височина е нещо, непостижимо за човека,” коментира полковник доц. д-р Любомир Алексиев, лекар от Военномедицинска академия. Много хора свързват този скок с космическо изпълнение, но има разлика, добави той. „Макар налягането на тази височина да е близко до космическото, тук все пак има гравитация, затова става дума за свободен скок,” каза специалистът.

Един от рисковете за живота на австриеца бил свързан с целостта на специалния му костюм, който го предпазвал от взривна декомпресия, каза Алексиев. Другата опасност е било завъртането по време на полета.

„Прио неконтролируемо въртене на тялото по напречната ос ще се възбудят такива центробежните сили, които ще насочат телесните течности към периферията, а това ще доведе до огромно налягане върху организма. Ако въртенето беше продължило, трябваше да са отвори малък парашут, т.нар. котва, който да изправи тялото, иначе можеше да се стигне до кръвоизливи, загуба на зрение и т.н.”

Скокове от стратосферата имало и в България

„Българите трябва да знаят, че от 1957 г. в България се изпълняват такива стратосферни скокове и ние имаме 5 регистрирани рекорда,” каза полковник проф. д-р на военните науки Димитър Недялков. Българските скокове дори били много по-рискови, защото специални костюми не е имало.

Първият скок е осъществен от люк на бомбардировач. „Човекът се е дължал здраво при полета, самолетът се е издигнал на 11 200 метра, след което люкът се е отворил и „бомбата” е паднала,” обясни полк. Недялков.

Авторът на скока, полковник Стефан Калъпчиев, прави и други опити. При следващия му скок е катапултиран от самолет с помощта на пиропатрони.

Последният „български” стратосферен скок е бил от височина 16 хил. метра през 1966 г. От подобна височина година по-рано скачат едновременно трима българи. 

Какво се случва на земята, за да е възможен скок от ръба на космоса 

За скока си Баумгартнер тренирал в германски център по авиационна медицина, където преминал през няколко симулаторни установки, включително за височина и за борба с пространствената дезориентация.

Обледеняването на шлема на Феликс едва не провалило скока, защото той загубил визуална ориентация. В същото време тялото му не е изпитвало усещане за падане, защото около него не е имало атмосфера.

За д-р Любомир Алексиев, като медик, било интересно какво ще се случи при преодоляването на звуковата бариера. Но около Феликс нямало атмосфера и затова не се е получил характерния силен гръм.

  • Баумгартнер предложил на Бан Ки-мун да го научи как се скача с парашут
  • Българинът Иван Трифонов пред bTV: Аз съм бащата на проекта на Феликс
  • Баумгартнер откраднал идеята за скока си от българин
  • Феликс Баумгартнер се отказва от екстремните спортове
  • Какво видя Феликс Баумгартнер, докато летеше към Земята (ВИДЕО)
  • Какво се случва с тялото на човек, който пада от космоса
  • Онзи досаден навик – гравитацията!
  • Скочил от Пазарджик в Пловдив, все едно от джанката в двора на дядо си
  • По-бърз от скоростта на звука
  • Защо Феликс Баумгартнер е толкова луд