Единият стана супер-звезда, счупвайки скоростта на звука със скок от ръба на пространството, докато другият седи в сива сграда във Виена и гледа по телевизията как друг реализира мечтата му. С тези уводни думи започва материалът на австрийското широко-тиражно издание „Курир”, озаглавен „Феликс продаде проекта ми”, посветен на историята на виенчанина от български произход Иван Трифонов.

„Не завиждам на успеха на Феликс Баумгартнер, но това е моят проект. Бих искал да го осъдя, но нито разполагам с писмено доказателство, нито с финансовата мощ на Red Bull”, заявява Иван Трифонов пред изданието.

„Курир” разказва че голямата страст в живота на виенчанина са балоните. Самият Трифонов има четири рекорда в книгата на Гинес и е първият човек пресякъл Средиземно море с балон с нагорещен въздух, пропътувал от Северния до Южния полюс, прелитал над Кремъл, Ерусалим и Великата китайска стена.

Плановете на българина били да се издигне с 300-метров балон на 50 000 метра, от която височина да скочи, за да успее да достигне скоростта на звука при свободното падане към земната повърхност.

Иван Трифонов започва подготовката на авантюристичния си проект, наречен „Мисия: Уран” от 1992 г. и дори е разработил собствен специален скафандър, който да предпазва тялото му от изгаряне по време на скока.

„Единственото нещо, което ми липсваше бяха необходимите средства за реализирането на проекта – общо 6,5 млн. евро. Три пъти се обръщах към Red Bull, за последно през 2002 г., и три пъти оттам отхвърляла идеята ми”, разказва Иван Трифонов.

През януари 2005 г. българинът вече е замразил проекта си, когато се среща с Феликс Баумгартнер в Залцбург, който бил много разпален от идеята и преписал всички изчисления и контакти. Условието между двамата било австриецът да го наеме за консултант, но е било сключен само устно.

„Разчитах на спортсменския му дух, а това беше грешка”, допълва Иван Трифонов.

След като уверил Трифонов, че ще се чуят съвсем скоро след разговора им, Баумгартнер напълно забравил за българина. Когато в края на миналата година Трифонов изпратил коледна картичка на Баумгартнер с въпрос какво се е случило със съвместния им проект, получил хладен отговор, че австриецът няма нужда от него.

От медиите Иван Трифонов научил, че Баумгартнер се готви да реализира проекта с американски екип.

„Това е направо безпринципно”, казва възмутено българинът, който е искал да присъства по време на експеримента в Розуел, Ню Месико, но му е било отказано под предлог, че екипът е запълнен.

От спонсорите на Феликс Баумгартнер Red Bull заявяват, че идеята за свободно падане от стратосферата съществува от над 50 години.

„През годините Red Bull и Феликс Баумгартнер са разглеждали различни проекти, включително от Иван Тодоров. Неговата концепция обаче не е била убедителна и затова не е преследвана”, се казва в официалната позиция на австрийската компания, по повод твърденията на българина.

  • Баумгартнер предложил на Бан Ки-мун да го научи как се скача с парашут
  • Българинът Иван Трифонов пред bTV: Аз съм бащата на проекта на Феликс
  • Феликс Баумгартнер се отказва от екстремните спортове
  • Какво видя Феликс Баумгартнер, докато летеше към Земята (ВИДЕО)
  • Българи скачали от стратосферата и без костюма на Баумгартнер
  • Какво се случва с тялото на човек, който пада от космоса
  • Онзи досаден навик – гравитацията!
  • Скочил от Пазарджик в Пловдив, все едно от джанката в двора на дядо си
  • По-бърз от скоростта на звука
  • Защо Феликс Баумгартнер е толкова луд