Българинът, който твърди, че е създател на проекта за скок от ръба на Космоса, е в България, за да разкаже цялата история около скандала с австриеца Феликс Баумгартнер. Инж. Иван Трифонов даде първото си телевизионно интервю за bTV.

От 10 години авторът на четири световни рекорда не се е прибирал в България. Трифонов е наполовина австриец и живее от близо 50 години във Виена. Индустриален химик е, но се пали по летенето и прави своя фирма за пътуване с балон. С Феликс Баумгартнер се запознава преди 8 години.

Той искаше да скача от балон. Още не беше скачал. Аз викам, добре, аз правя един полет над Алпите. Там ще съм на 5-6 хил. метра височина, можеш да го направиш. И той го направи”, разказва Трифонов.

Година по-късно му представя проекта си Уран - за скок от ръба на стратосферата, на 50 км от Земята. Разработва го с руски и европейски специалисти. Но не могат да намерят спонсори.

„Взе всичките ми документи, изкопира ги и след това каза, че ще говори с неговия спонсор и ще ми се обади дали ще стане или не. И той не се обади”, спомня си българският рекордьор.

Иван Трифонов няма намерение да съди Баумгартнер. „Вътрешно съм удовлетворен, че моят проект, моята идея се извърши благополучно. Той остана жив, целия свят се запозна с него”, казва Трифонов.

Българинът е баща на три деца и вече има четирима внуци. Въпреки че е пенсионер, продължава да води уроци по летене с балон.

Инж. Иван Трифонов ще бъде специален гост на предаването "Тази неделя".