Възможно ли е ефектът на доминото и примерът на Великобритания да бъде последван от други страни в Евросъюза е една от най-дискутираните теми в Обединеното кралство днес.

Експертите са категорични, че вотът поставя на изпитание Европа и предупреждават за опасност от повторение на британския референдум на фона на надигащите се вълни от национализъм и популизъм.

Ефектът на доминото вече е в ход, защото става въпрос за борба между страсти и прагматизъм, категоричен е професорът по културна антропология Ивайло Дичев.

„Цялата тази работа, включително национализмът, е малко риалити шоу. Защото хората не са видели за какво става дума. Те не са видели война. Затова някакси си играят по интернет и много се радват. В момента, в който кризата стане истинска и ни удари тежко, ще започнем да мислим и да се обърнем към по-отговорните хора, по-спокойните, по-рационалните”, каза проф. Ивайло Дичев.

Снимка: EPA

Ефектът на доминото се обяснява с политическа зараза, а един от нейните носители е Найджъл Фараж - основен двигател в битката за излизане на Великобритания от ЕС. Възгледите на неговата партия са свързани с антимиграционна политика. Неведнъж е атакувал сънародниците ни, които живеят и работят във Великобритания.

„В България има висока безработица, високи нива на бедност. Нямаме нужда от неквалифицирана работна ръка, защото безработицата сред британските младежи достига 22%”, казваше Фараж.

Именно заради подобни изказвания миналата седмица партията на Фараж стана обект на подигравки от популярното американско шоу на Джон Оливър.

От друга страна все повече националистически партии набират популярност в Европа. Лидерът на крайната десница във Франция призова за референдум и в своята страна.

„Французите също трябва да имат възможността да изберат пътя към независимостта, който ще им даде пълен национален суверенитет”, заяви лидерът на Националния фронт Марин льо Пен.

В Холандия председателят на "Партия на Свободата" Геерт Вилдерс, който преди време поиска България да излезе от ЕС, днес призова за референдум - трябва ли родината му да остане Съюза.

„Реванш или бунт на по-необразованите хора, на по-беднитe, губещите от глобализацията. Бунтът е срещу експертите, срещу икономистите”, коментира проф. Ивайло Дичев.

Европа трябва да се върне към по-структурирано и отговорно общество, предлага рецепта за оздравяване професорът.

Междувременно служебен документ на германското финансово ведомство „Немската стратегия спрямо „Брекзит”, цитиран от в. „Велт”, посочва, че още пет страни може да последват примера на Великобритания - Франция, Австрия, Финландия, Холандия и Унгария.

Вестникът се позовава на документ за служебно ползване, в който се казва, че членките на ЕС не са длъжни автоматично да предоставят на Великобритания достъп до единния пазар след излизането й от общността. „В противен случай други държави от ЕС може да я последват по същия път”, се казва в документа.

Снимка: EPA

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа