Решаващ ден за Шенген. Съвсем скоро ще стане ясно дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство. Възможно е гласуването да тече в този момент в Брюксел. Решението ще бъде взето на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.

Няма информация за промяна в дневния ред – остава общо гласуване за България и Румъния и отделно – за Хърватия. Неофициално, след вчерашното подготвително заседание на представителите на държавите членки, се потвърдиха нагласите на скептично настроените държави - Нидерландия е против влизането на България, а Австрия - против влизането на България и Румъния. 

ЕП и ЕК многократно призоваха за едновременно и незабавно приемане на трите страни. Снощи най-големите партии в ЕП – Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и демократите, Алиансът на либералите и Зелената партия изпратиха писмо до министрите. „Вие, министрите на вътрешните работи, трябва да спазите обещанията на Европейския съюз и да се вслушате в нашата позиция“, се казва в текста.

„Имаме много добра динамика и конструктивен диалог. Да, засега нищо не е ясно, така че ще бъде интересна дискусия, но се надявам да е положителна. За първи път от 11 години насам наистина имаме възможност да намерим решение за ясен път на България и Румъния към Шенген“, заяви Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

„Днес ще гласувам против разширяването на Шенген с Румъния и България. То би било грешка. Това са системи, които имат пропуски. В Австрия има стотици хиляди нелегално пресекли границата мигранти, от тях 75 000 не са регистрирани. Това е доказателство, че системата не работи:, каза Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

По програма резултатът трябва да е ясен до ранния следобед. Всичко може да се промени обаче в зависимост от нагласите вътре в залата.

В очакване на решението на Брюксел са и политическите сили у нас. Според ГЕРБ България е изпълнила всички технически критерии за приемането си в Шенген.

От „Продължаваме промяната“ пък поискаха изслушването на служебния премиер Гълъб Донев по темата. В петък той ще бъде в Народното събрание, да отговаря на въпросите на депутатите.

„Възраждане“ предложиха да предоговорим условията си за членство в ЕС, или ако това не се случи – да „напуснем общността“, като начин да „защитим оцеляването си“.

От своя страна, БСП казаха, че служебният премиер настройва институциите една срещу друга по темата Шенген. А от „Български възход“ се събраха пред Народното събрание, за да защитят позицията си, че България е категорично готова за членство пространството.

Очаква се коментар и от ДПС.