Да не превръщаме Шенген в разменна монета. За това призова служебният премиер Гълъб Донев преди началото на редовното заседание на Министерския съвет.

"Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват. Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна политическа слава. Присъединяването на България към шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в т.ч. и законодателна работа", каза той.

Донев припомни, че законопроектите, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала. Той е категоричен, че изслушването му по темата "Шенген" е пиар, който от неделя вечер се ползва като сламка, за която се хваща удавникът.

"Министерството на финансите работи упорито и по проекта на закон за изменение и допълнение на БНБ, както и по промените по Кодекса за застраховане. Това е пакетът от законодателни мерки, свързани с подготовката на България за приемането й в еврозоната", допълни още Гълъб Донев.

Той припомни, че вчера беше подписан Меморандум за разбирателство с ЕК и председателя на Еврогрупата за производството на евромонети в България.

"С една дума ние вършим своята работа, нека и народните представители да свършат своята", каза още служебният премиер.

Утре министър Иван Демерджиев ще участва в срещата на европейките му колеги в Брюксел. В понеделник правителството ни заяви, че сме готови за Шенген и при твърдо не Нидерландия и Австрия, сме готови на ответни отговори.