В навечерието на решението на вътрешните европейски министри за Шенген, политически престрелки по темата в българския парламент. Депутатите спориха не за мигрантите, а за върховенството на закона у нас като пречка за Шенген. Но призоваха Съветът на ЕС да гласува „За“ приемането ни.

Обръщаме се към съвестта на всички народни представители. Нека работим за приемане на антикорупционното законодателство, което вече е на нашата маса – начело със закона за КПКОМПИ. За един месец ние върнахме България години назад с ръчното броене на гласовете“, каза от парламентарната трибуна Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

„Когато българският парламент разглежда декларацията за Шенген, когато беше време да се разглежда тази декларация, когато беше подкрепена от всички парламентарни групи, колегите от „Продължаваме промяната“ напуснаха залата. И сега след дъжд качулка са се сетили да четат декларации“, каза от своя страна Георги Свиленски от БСП.

„Тази теза е обидна за цялото българско общество. Приемането на хартиената бюлетина няма нищо общо с Шенген - това е шарлантания. Вашият министър председател се държи безобразно и страната ни заприлича на Кирил Петков, в който никой не вярва“, заяви и Тома Биков от ГЕРБ.

„Това е най-важната тема, няма значение с какво ГЕРБ са решили да се оправдават, на всички е ясно, че в Шенген не ни пускат заради Бойко Борисов и неговата политика през последните 12 години“, коментира темата Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.

„Крайно време е да спирате анализите и декларации на лицето на Настимир Ананиев, омразно ми е и не ми е приятно да му слушам бръщолевенията“, обърна се към председателя на парламента Цончо Ганев от „Възраждане“.

От своя страна Вежди Рашидов предупреди да не се руши имиджа на страната за Шенген. „Страхотно притеснение е да не би и други държави да не искат да влезем в Шенген, тъй като ние се забавляваме със себе си. Самобичуваме се говорейки за корупция, малко е късничко. И аз го усещам това. Решението може би остава за следващия влак“, каза той.

От „Продължаваме промяната“ поискаха извънредно изслушване на служебния премиер. Утре на председателки съвет ще си реши кога да бъде чут служебния премиер Гълъб Донев. А от ГЕРБ настояха да се събере ресорната комисия.