Петрол, Шенген и антикорупция скараха депутатите още в началото на днешното заседание в Народното събрание.

Още в началото на заседанието от „Възраждане“ поискаха България да напусне ЕС, а президентът да свика КСНС заради възпрепятстването на страната ни към Шенген. От „Демократична България“ пък настояха да се установи държавен контрол върху рафинерията „Лукойл“.

Скандал предизвикаха и двата проектозакона за борба с корупцията. Единият е на Министерския съвет, а другия – на „Продължаваме промяната“. Споровете бяха свързани основно с различията между двете предложения.

Единият от тях предвижда част от състава на комисията да се избира от президентството, а другата част – от Народното събрание. „Продължаваме промяната“ искат всички магистрати да се избират от парламента.

Другото разминаване е свързано с това, че в законопроекта на Министерския съвет е записано, че държавният глава е изключен от обхвата на този закон, защото има имунитет. От „Продължаваме промяната“ обаче настояват и президентът да се разследва, защото никой не е над закона.

„Да има разследващи функции и да може да оспорва решенията на прокуратурата. Иначе тези органи се ползват или като бухалка, или като чадър. Народното събрание да избира двама от членовете, а президентът - един член“, заяви Крум Зарков.

„Този закон ще повиши доверието за Шенген и ще осигури плащане на втората сума по Плана за възстановяване и развитие. Предвижда се разделяне на комисията на две. Да се разследва и президентът - никой не е над закона“, категоричен бе Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

Блокирането ни за Шенген пък предизвика официално предложение от страна на „Български възход“.

„Да гласуваме против всички инициативи на Нидерландия като реципрочна мярка. Не може да ни третират като втора категория“, заяви Надежда Саманджиева от „Български възход“.

Петролът се оказа другата тема, по която депутатите се скараха. Според „Възраждане“ няма причина да не изнасяме горива, защото независимо от руския произход на суровините, преработката тук ги прави български продукт.

„Дали няма да е по-изгодно да напуснем ЕС, за да гарантираме оцеляването си? Внасяме искане до президента за КСНС по темата“, заяви Искра Михайлова от „Възраждане“.

Веднага последва контра предложение от "Демократична България".

„Да се поеме оперативен контрол върху рафинерията в Бургас. Това ще е важен лакмус и за Шенген. Време е да отвоюваме тази територия, която е путински анклав“, каза Иво Мирчев от „Демократична България“.

В кулоарите БСП обявиха, че партиите би трябвало да са единни по темата Шенген, а служебният кабинет според тях настройвал институциите една срещу друга.