„В момента не казваме „не“ на България, а „не сега“, каза министър-председателят на Нидерлания Марк Рюте ексклузивно пред bTV. Рюте е съобщил решението и на българския президент Румен Радев. Двамата се срещнаха в Албания на среща на евролидерите със страните от Западните Балкани два дни преди ключовото решение на Съвета на Европейския съюз за присъединяването на България в Шенген

„В момента не казваме „не“ на България, а „не сега“. Необходимо е още време особено по две теми. Едната е въвеждането на механизма за сътрудничество и проверка и ни трябва нова оценка по него. Втората е въвеждането на Шенгенския механизъм за оценка и наблюдение. Говорих с президента Румен Радев. Оптимист съм, че вероятно следващата година можем да постигнем напредък“, каза премиерът на Нидерландия.

Президентът Румен Радев е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен механизмът за наблюдение на България да бъде официално прекратен и да не се използва като повод за критики и откази.

„Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Затова моят апел към всички политически партии е нека тази тема не се политизира. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген и това го знам от разговора най-вече с двете страни, които все още се колебаят, специално с Марк Рюте. Но това до голяма степен зависи от нас“, каза президентът на България Румен Радев.

По думите на Радев е много важно този парламент да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Канцлерът на Австрия също коментира отказа на страната да ни даде зелена светлина за свободното европейско пространство.

„Все още няма одобрение на Австрия за включване в Шенген на България и Румъния. Става въпрос за това, че е необходимо повече време. При нас има твърде голям брой - 75 000 са нерегистрираните нелегални мигранти в Австрия. Това означава, че са преминали през външните европейски границите и са влезли във вътрешна страна, каквато е Австрия. Този въпрос за сигурността трябва първо да се изясни“, коментира Карл Нехамер, канцлер на Австрия.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан първоначално не искаше да отговаря на журналистически въпроси, но когато разбра че сме от България също изпрати послание.

„Напълно нечестно е, че България още не е приета в Шенген. Чакаме ви“, каза Орбан. 

В Тирана лидерите на страните членки се срещнаха с шестте страни от Западните Балкани за да обсъдят европейския им път и преодоляването на последствията от войната за икономиката и енергетиката им.