Властта в София с остри реакции след вчерашното решение на нидерландското правителство, че страната ни няма да бъде приета в Шенген.

Президентът излезе с позиция в социалните мрежи след  решението на Нидерландия за блокиране на българското присъединяване с мотивите, че не можем да се справим с корупцията и организираната престъпност.

Според Румен Радев министър-председателят Марк Рюте прави „внушения“.

Снимка: Редакторски екип

„Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро .Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!“.

Министърът на правосъдието Крум Зарков осъди думите на премиера на Нидерландия.

„Абсолютно споделям и се радвам, че имаме президент, който остро и навременно реагира на нещо такова, тъй като доколкото сме запознати  и видяхме какво е казал Рюте, а именно, че едва ли не за 50 евро може да се мине границата само преди няколко седмици наши служители – българи, които пазят не само нас, но и тях загинаха. Така че тези 50 евро Рюте да внимава и това няма да мине просто така“, категоричен е Зарков.

Министърът припомни, че Европейската комисия, Европейския парламент и останалите държави, част от Шенген, подкрепят България.

Реакция дойде и от страна на Министерството на вътрешните работи. Иван Демерджиев определи внушенията за обидни.

Снимка: Редакторски екип

„България успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия, които са приключили с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи.  Не сме готови да платим такава цена.“, посочва Демерджиев.

Нидерландия подкрепя Румъния и Хърватия за свободната зона. Но окончателно въпросът за трите държави ще бъде окончателно гласуван от вътрешните министри на Европейския съюза на 8 декември.

"Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова в коментар за позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген.

Трябва да го заявим достатъчно твърдо, без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес, добавя Корнелия Нинова.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков също коментира позицията на Нидерландия в профила си във Фейсбук. България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, написа той.