Нидерландия блокира България за Шенген, но подкрепя Румъния и Хърватия. Категоричната позиция обяви държавният секретар по сигурността Ерик ван дер Бьорг след заседание на нидерландското правителство днес. 

Исторически шанс можехме да имаме на 8 декември, защото от 2011 г., когато Европейската комисия каза, че сме готови за Шенген, за първи път ще гласуват държавите членки идния четвъртък.

Днес Нидерландия официално казва “не” за България в Шенген. Този неприятен за нас сценарий се допълва от факта, че Нидерландия казва “да” за другите две страни - Румъния и Хърватия.

България и Румъния са в двойка още от влизането в ЕС и покриването на критериите за Шенген. Сега е ясно, че поне една страна - Нидерландия вижда тези държави не в двойка. 

Въпреки положителната оценка на Европейската комисия и Европейския парламент, Хага не вярва, че България покрива критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. 

“Има три държави, които чакат за Шенген – Хърватия, Румъния и България. Хърватия и Румъния покриват всички критерии, но не и България”, каза Ерик ван дер Бьорг. 

За нидерландските власти остава проблем охраняването на границите, спазването на върховенството на закона и борба с корупцията у нас. 

“В момента в България има временно правителство. Има много подготвени закони, но те все още не са приети от парламента, следователно България не отговаря на всички условия”, добави той. 

Въпросът за членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде окончателно гласуван от вътрешните министри на ЕС на 8 декември.

Премиерът Марк Рюте отново призова Европейската комисия да преразгледа готовността на София и да проведе допълнителна проверка на изпълнението на условията.