Нидерландия ще подкрепи Румъния и Хърватия за присъединяването им към Шенгенската зона, но ще каже “не” на България, реши в петък на заседание правителството на страната. 

Решението на страната ще бъде обявено на срещата следващата седмица в Брюксел.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви след заседанието, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

По-рано Нидерландия заяви, че иска още доказателства, че страните са готови за членство в Шенген, както и че борбата с корупцията в тях постига резултати. Ако не ги получи, Хага няма да подкрепи присъединяването им. Резерви има и в Швеция и Дания. 

Европейската комисия заяви, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

Шенгенско пространство обединява 26 страни и до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи, или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенген.