"България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. В четвъртък ще се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешен ред за присъединяването им към зоната. Тогава ще бъдат представени всички доклади, в които е отбелязан техният напредък".

Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която посочи, че трите държави са преминали през задълбочена проверка.

"България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка на Комисията през октомври", посочва еврокомисарят относно решението на Нидерландия да наложи вето върху присъединяването на страната ни към Шенген.

Еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас отново заяви, че разширяването означава повече, а не по-малко контрол по границите, предаде БНР.

За да влезе България в Шенген, е необходимо единодушие от всички страни членки. Към присъединяването ни резерви изрази и Австрия.

На въпрос как ще коментира намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро, Йохансон отговори, че нямат такава информация.