В Истанбул обявиха официалния старт на "Турски поток". Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич завъртяха символично кранчето на тръбата.

"Турски поток" тръгва от Западен Сибир и под Черно море стига до Турция, а оттам газопроводът продължава за България, Сърбия и Гърция.

Путин и Ердоган определиха събитието като историческо.

Лидерите на Русия и Турция определиха днешния ден като исторически. Това е изумително важен проект, не само за двете държави, но и за енергетиката като цяло. Руски газ през Черно море и през Турция ще стига до тук,  а на следващата стъпка - през българския канал "Балкански поток" ще трябва газ да може да стига и до Западна Европа.

Снимка: bTV

При откриването на "Турски поток" руският президент подчерта, че това е уникален проект с безпрецедентна дълбоководна газопрненосна система.

“Първата тръба доставя газ на нашите турски партньори, а по втората - ще се осъществя транзит към Балканите - България, Сърбия, Гърция“, заяви Владимир Путин - президент на Русия.

„Искам да отправя призив за сътрудничество между съседите ни в региона. Да не го превръщаме в зона на напрежение. "Турски поток" е гордост за нас. Автор на това име е моят приятел, г-н Путин“, каза Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция.

Снимка: Правителствена пресслужба

Още преди церемонията българският премиер и руският президент разговаряха по темата.

Пред руски медии Бойко Борисов заяви, че страната ни участва в церемонията като "добри съседи".

„България изгражда своята газоразпределителна мрежа, хъб „Балкан“, интерконектори с Турция, Гърция, Сърбия, Румъния“, каза Бойко Борисов, министър-председател, Истанбул

Снимка: EPA

На двустранна среща Борисов и сръбският президент Вучич се договориха да наричат трасето на газопровода през двете страни "Балкански поток".

„Сърбите ще го наричат "Балкански поток"“, заяви сръбският президент Александър Вучич.

31 милиарда кубични метра газ е капацитетът на двете тръби на газопровода. Половината количество би трябвало да остава за Турция, а другата част да захранва България, Сърбия и Европейските страни. От 1 януари синьото горива за страната ни вече идва от Турция, като така се пестят около 70 милиона лева от транзитни такси.

Преди няколко седмици Моска отправи критика към България, че частта на „Турски поток“ в нашата страна се бави. Позицията на българския премиер е категорична - забавяне няма. Очакванията са на официална вечеря тази вечер двамата да обсъдят казуса.