Минутите преди началото на церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул се превърнаха в повод премиерът Бойко Борисов да проведе кратък разговор с руския президент Владимир Путин. Съвсем очаквано, основна тема в него беше изграждането на газовото трасе през България към Сърбия. Москва разкритикува нашата страна заради забавяне на проекта, макар управляващите да твърдят, че строителството е в срок.

„Уведомиха ли Ви как строим „Балкански поток“?, пита на руски Борисов във видео, качено в профила му във „Фейсбук“. Той първи повдига темата, като Путин преди това говори за впечатленията си от град, който е посетил (от видеото не се разбира за кое населено място става дума).

Докато заедно ходят към залата за официалната церемония, премиерът сменя езика и на български се хвали с построеното за два месеца: „Ние късно стартирахме, сега между 5 и 7 км правим на ден, имаме още 180“.

На няколко пъти премиерът дава ясно да се разбере, че макар да е на откриването на „Турски поток“ и даже да участва в символичното му стартиране, всъщност у нас не се строи продължение на поставения под американски санкции газопровод, а съвсем друг проект. „Като добри съседи присъстваме на церемонията, иначе България изгражда своята газоразпределителна мрежа“, посочва премиерът пред репортер от руската държавна телевизия.