Исторически проект, който е важен не само за Русия и Турция, но и за Южна Европа и даже за всички останали страни от Стария континент – така лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган определиха газопровода „Турски поток“, който беше открит на официална церемония днес в Истанбул.

Присъстват и президентът на Сърбия Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.

„Сътрудничеството между Турция и Русия дава своите плодове. Ние се намираме тук, за да открием „Турският поток“. Това е проект, по който работихме заедно с нашите приятели от Русия. Това е исторически проект. Морската част на проекта беше приключена през изминалата година и се срещнахме отново с Истанбул с моя приятел г-н Путин“, каза Ердоган.

Путин на свой ред отбеляза, че става дума за „много важно събитие не само за Русия и за Турция, също така и за страните от Южна Европа и може би за целия европейски континент“. „Взаимодействието между Турция и Русия се развива във всички сфери, независимо от ситуацията, която се наблюдава в момента в света. Искам да отбележа, че износът на природен газ вече се осъществява почти 30 години“, допълни руският лидер.

Бойко Борисов и шефът на Газпром Алексей Милер
Снимка: bTV

Преди началото на церемонията Борисов и Вучич проведоха отделна среща. „Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, обясни Бойко Борисов.

Вучич е потвърдил, че и сърбите ще наричат проекта „Балкански поток“ (а не продължение на „Турски поток“, който е под американски санкции).

Очаква се Борисов да проведе срещи с Ердоган и Путин. Руският президент упрекна нашата страна, че се бави с работата по трасето към Сърбия, докато тезата на нашата страна е, че строителството върви в срок.