Енергетика, сигурност и отбрана, визи и върховенство на закона са във фокуса на серия от срещи на голяма американска делегация в София. Начело на посещението трябваше да е зам.-държавният секретар Дейвид Хейл, но заради иранските удари по бази на САЩ в Ирак той не пътува до нашата страна.

Вместо него начело на делегацията е помощник-заместник държавния секретар Матю Бойс от Департамента по европейски и евразаийски въпроси Матю Бойс.

Самият Хейл ще даде интервю пред националното радио, в което ще коментира темите, за които трябваше да говори в София.

Без монополисти

„Енергийната сигурност е национална сигурност – общата ни цел е България да стане истински газов разпределител и истински източник на регионална енергийна сигурност. Без монополисти – местни и чуждестранни, работещи на непазарен принцип. Американският опит може да помогне на България да направи наистина динамичен енергиен пазар“, подчерта Бойс.

Снимка: Ладислав Цветков

По време на официалния старт на диалога в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов подчерта, че темата е била обсъждана и в Белия дом през ноември: „За първи път с президента Тръмп бяхме изцяло откровени и ясни и той даде своите указания. Мисля, че към ден-днешен ние се придържаме към това България да защити своя интерес“. По думите му предишната американска администрация е виждала страната ни само като клиент за синьо гориво, докато сега се връщаме „на газовата карта“.

Борисов отбеляза, че през миналата година са били получени 400 млн. кубика втечнен газ през Гърция, само през януари ще има още 100 млн. и ще се гарантират между 3 и 5 търга за свободния пазар. „На заседание на МС ще вземем решение и ще купим 20% от акциите на терминала за втечнен газ – колкото има и държавната гръцка компания“, обяви министър-председателят.

„Много от вас са ме питали защо не ни спират строежа на „Балкански поток“ – той не е продължение на „Турски поток“ (…) България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Реверсивна – за да подава газ във всички посоки“, подчерта Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че с Тръмп подробно е бил коментиран и проектът за АЕЦ „Белене“.

Без визи – след година, може би

Американският посланик Херо Мустафа обяви, че през март у нас ще пристигне ресорният помощник държавен секретар по визовите въпроси.

Снимка: Ладислав Цветков

„За първи път въпросът за отпадане на визите беше поставен от президента на САЩ Доналд Тръмп“, отбеляза Бойко Борисов. По думите му към момента отказите са под 10%, а след падането на този тип ограничения при пътуването на българи в Канада не са възникнали проблеми.

„Да се надяваме, че в рамките на година – година и нещо ще решим и този проблем“, заяви премиерът.

Сигурност

„Когато се изстрелват ракети… не е най-мирното време днес“, коментира Бойко Борисов във връзка с отсъствието на Дейвид Хейл.

„Ние никога не сме водели политика срещу някоя друга държава, поне по времето на нашето управление. (…) Работили сме със Сирия, Иран, Ирак като търговски партньори. Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток“, категоричен беше премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

Той заяви, че България ще се съобрази с решението на иракския парламент да изгони чуждите войски от територията си, но напомни, че същите тези войски са там по искане на властта в Багдад и спомагат за стабилността на страната.

„Всеки, който следи обстановката в Гърция, знае какви огромни проблеми имат. България има нулева миграция, това го постигаме не само с нашите ефективни действия, но и на база на нашите двустранни отношения с Турция. Не мога да не отговоря със същия жест на любезност на турския колега“, коментира министър-председателят.