Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул, където ще присъства на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“.

Българският премиер ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Акцент в предстоящия разговор ще бъде развитието на двустранните отношения.

България се стреми да развива и разширява на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави отношенията си с Турция, в чието лице има съседна страна, съюзник в НАТО и регионален партньор, отбелязват от МС.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море.

Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база.

От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз.

Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

България активно разширява своята газопреносна инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, написа премиера във Фейсбук.