Кето диетата с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да бъде свързана с по-високи нива на "лош" холестерол и удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания като запушени артерии, инфаркти и инсулти.

Това показва ново изследване, представено в неделя на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология заедно със Световния конгрес по кардиология.

"Нашето проучване установи, че редовното прилагане на кето диета е свързано с високите нива на "лош" холестерол, водещ до сърдечни заболявания", заяви водещият автор на изследването д-р Юлия Иатан от болницата "Св. Пол" и Центъра за иновации на сърцето и белите дробове на Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

В проучването изследователите установяват, че при кето диетата 45% от общите дневни калории идват от мазнините, а 25% от въглехидратите.

"Обосновката на нашето проучване идва от факта, че наблюдаваме ръст на пациентите с тежка хиперхолестеролемия след тази диета", каза Иатан.

Хиперхолестеролемията, или високият холестерол, увеличава риска от инфаркт, или други нежелани сърдечно-съдови заболявания.

Изследването е направено сред 1505 души, като 305 прилагат кето диетата, а 1200 - стандартна диета. Установява се, че хората на кето диета имат по-високи нива на "лош" холестерол.

Повечето здравни експерти смятат, че модерната кето диета, изключва здравословните храни като плодове, бобови растения и пълнозърнести храни. По този начин се ограничава приемът на въглехидрати.