Шарджа – третото най-голямо и най-населено емирство след Дубай и Абу Даби в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Град, издигнат сред пустинята. В регион, в който липсват реки, животът в ОАЕ се крепи на обезсоляването на морска вода.

И тъй като водата в Персийския залив не може да разхлади в неописуемата жега, а дъжд почти не пада, в Шарджа са впрегнали редкия ресурс в т.нар. „дъждовна стая“.

2500 литра пречистена вода валят от своеобразно „небе“ и въпреки това всъщност не могат да те намокрят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мойсеевото“ чудо се постига чрез система от 3D камери и сензори, разположени на тавана. Те засичат движението и спират съответните дюзи в радиус метър и половина около вървящия човек.

Шарджа е определяна като културна столица на страната, първа от 7-те емирства дава право на образование на жените, а днес е признат университетски център.

Снимка: btvnovinite.bg

Броят на населението ѝ доближава този в София, а почти 90% са чужденци – привлечени от високия стандарт на живот.

 

През последните години властите в града усилено развиват бизнес и туризъм. И неслучайно създават Музей на ислямската цивилизация. Символ за неговата значимост е куполът, покрит с 24-каратово злато.

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта е да представим на хората от цял свят – не само на арабите – ислямската история, наука, изкуство, като обясняваме връзките между тях и даваме различни перспективи. Самата сграда, както и всеки един експонат разказват истории“, обяснява Ентисар ал Обайдли, куратор на Музея на ислямската цивилизация в Шарджа.

За целта са впрегнати и новите технологии, както и различни ателиета – в случая по „ебру“ – турска техника за рисуване върху вода. Наричана още „хартиен мрамор“, при нея се използват изцяло природни материали, а всяка творба е уникална.

От мозайки, калиграфски ръкописи, дърворезби и религиозни предмети през инструменти от медицината, географията и астрономията до макети на храмове и оръжейни системи. Над 5000 предмета от 7. век досега, събрани от целия ислямски свят под един покрив.

В продължение на 20 години в сградата се е намирал един от традиционните пазари – сук. А галериите са приютявали различните магазинчета.
Покритите базари остават центъра на търговията. Акцентът сред стоките – текстил, парфюми и най-вече – злато.

Снимка: btvnovinite.bg

В Шарджа алкохолът е напълно забранен, а над 3000 джамии разнообразяват пейзажа от небостъргачи. „Градът на минаретата“ се управлява от една и съща династия от 17. век насам. А през 2022 г. градът първи в Близкия изток въвежда 4-дневната работна седмица в публичния сектор.