Лоши новини за хората, които планират да живеят вечно. В свое изследване за свръхстарите хора - тези на 110 и повече години, д-р Саул Нюман съобщава, че високата концентрация на столетници се среща на места с най-високи нива на бедност - предвестник на най-лошото здраве, като те самите са без актове за раждане.

Статията му е озаглавена „Регистрите за супервековна и забележителна възраст показват закономерности, свидетелстващи за грешки в деловодството и пенсионни измами“.

Същевременно в САЩ броят на свръхвъзрастните хора е намалял с между 69% и 82% - в зависимост от щата.

Изследването на Нюман оспорва идеята за „сините зони“, посочвайки високия процент грешки и измами в тези митични, възхитителни райони с висока концентрация на столетници.

През 2010 г. повече от 230 000 японски столетници се оказват изчезнали, въображаеми, или мъртви. В Гърция 72% от столетниците, отчетени при преброяването през 2012 г., също се оказват мъртви – или извършващи пенсионни измами.

Но все пак ще живеем ли по-дълго от нашите баби и дядовци. Според британското издание „Гардиън“ може би достигаме пика на дълголетието.

Нови изследвания, анализиращи международни демографски данни, показват, че „хипотезата за ограничената продължителност на живота“ (според която се приближаваме до горната граница на човешката продължителност) може да е вярна.

 

Очевидно е, че „няма доказателства в подкрепа на предположението, че повечето новородени днес ще доживеят до 100 години“. „Предполагаме, че колкото живеем сега, толкова и ще живеем в бъдеще“, коментира ученият С. Джей Олшански пред "Ню Йорк Таймс".

Снимка: iStock

На пръв поглед това изглежда разочароващо - особено когато се оказва, че „свръхстарите“ вероятно не са толкова стари, колкото се смяташе досега.

 

Приемането на факта, че нито един биохакер няма да ни направи безсмъртни, може да ни помогне да се съсредоточим върху това как да подобрим ограничения си живот, като се справим с истинските си проблеми.

Според „Гардиън“ този, който най-вероятно ще съкрати продължителността на живота ни, е климатът.

Снимка: iStock

„Дори и от чисто егоистична гледна точка - защо искате да доживеете до 120 години, затворени в сервизните помещения на бункера на милиардер, обяснявайки на оцелялото си правнуче какво е птица, докато споделяте семейната дажба от каша със сушени червеи? И ако вие сте въпросният милиардер, каква е привлекателността на това да живеете вечно на една умираща планета? Трябва да направим нещо по въпроса“, посочва авторът на статията в британското издание Ема Бедингтън.

Това може да ни помогне да се съсредоточим върху качеството, а не върху количеството - нещо, с което се борим. Нови изследвания в Обединеното кралство показват, че днешните хора на възраст между 50 и 70 години са изложени на по-голям риск от хронични заболявания и инвалидност в сравнение с техните предшественици, като се увеличават случаите на рак, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Снимка: iStock

Това е поразително, като се има предвид целият напредък на медицината в следвоенния период.

„Тези тревожни тенденции могат да доведат до това, че по-младите поколения ще прекарат повече години в лошо здравословно състояние и ще живеят с увреждания“, посочва Лаура Химено, ръководител на изследването.

Данни на проучване, излезли миналата година пък показват, че всеки пети възрастен над 65 години в Англия се чувства самотен - състояние, което често води до влошаване на физическото и психическото здраве.

При застаряващо и атомизирано население тази година се очаква 68 000 души да умрат от смразяващата „епидемия на самотната смърт“ в Япония.

Ние не искаме да умираме, но сме позволили светът ни да се превърне в място, където остаряването е непривлекателна, дори плашеща перспектива.

Може би ще се справим по-добре, ако насочим енергията си към това всеки да бъде тук, живеейки добре, а не за (ужасно) дълго време, коментира още „Гардиън“.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK