Жените, които спазват стриктно средиземноморска диета, живеят много по-дълго от тези, които не го правят. Това показва ново мащабно проучване, проведено в продължение на 25 години, пише Си Ен Ен.

Снимка: iStock

„За жените, които се интересуват от дълголетието, нашето проучване показва, че спазването на средиземноморския модел на хранене може да доведе до намаляване на риска от смърт с около една четвърт за повече от 25 години. Това е от полза както за смъртността от рак, така и за сърдечносъдовата смъртност“, казва в имейл старшият автор на проучването д-р Самия Мора, кардиолог в Brigham and Women's Hospital и професор по медицина в Harvard Medical School в Бостън.

Средиземноморската диета се характеризира с проста, растителна кухня, като голяма част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, малко ядки и силен акцент върху зехтина. Мазнини, различни от зехтин, като масло, се консумират рядко, ако изобщо се консумират, а захарта и рафинираните храни трябва да се избягват.

Червеното месо се използва пестеливо, обикновено само за овкусяване на ястията. Насърчава се консумацията на здравословна, мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини. Яйцата, млечните продукти и птиците се консумират в много по-малки порции, отколкото при традиционната западна диета.

„В това проучване придържането към средиземноморската диета е показател за качеството на храненето. Тези, които са се придържали най-стриктно, са консумирали повече бобови растения, повече зеленчуци, повече плодове, по-малко месо и по-малко преработени меса“, обясни д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот.

Въпреки че проучването е наблюдателно и поради това не може да покаже пряка причина и ефект, „откритието напълно съответства на много други излседвания на известната сега здравословна средиземноморска диета“, казва Кац.

Можем спокойно да заключим, че висококачествената диета наистина е „причинила“ по-нисък риск от смърт, добавя той.

Защо е важно да се изучават жените

Снимка: iStock

Средиземноморската диета има дълъг списък с научни похвали: тя може да намали риска от рак на гърдата, деменция, депресия, диабет, висок холестерол и загуба на паметта. Спазването на диетата може да доведе и до по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот. Режимът е полезен и за здравословно намаляване на теглото.

Във всички тези данни обаче има малко подробности за конкретните начини, по които средиземноморската диета може да повлияе на жените, особено в дългосрочен план.

Мозъкът на жената работи на молекулярно ниво по различен начин от този на мъжа. Размерът на женското сърце може да се различава от този на мъжкото и жените имат съвсем различни симптоми на сърдечен удар от мъжете.

Снимка: iStock

Жените метаболизират алкохола и лекарствата по различен начин. А менопаузата създава цял клас рискове за здравето, специфични за жените.

Всяка хапка е от значение

В новото проучване, публикувано в петък в списание JAMA Network Open, изследователите са попитали 25 315 здрави жени, участващи в изследването „Женско здраве“, за начина им на хранене и са взели кръв и други биомаркери между 1993 и 1996 г. Тези жени са прегледани отново между 2018 и 2023 г.

Проучването установява, че стриктното спазване на средиземноморската диета не само намалява риска от ранна смърт с 23%, но и намалява риска от смърт от рак със 17% и смърт от сърдечносъдови заболявания с 20%.

Проучването обаче коригира изкривяванията, като разглежда всички „ключови характеристики на „истинската“ средиземноморска диета и по този начин изключва този вид погрешно представяне“, каза Кац.

Искате да започнете да спазвате средиземноморската диета?

Снимка: iStock

Според експертите не е трудно да въведете средиземноморския стил на хранене в живота си. Започнете с добавянето на повече зеленчуци и бобови растения към всяко хранене и използвайте всички видове и цветове, за да получите най-широк спектър от хранителни вещества, фитохимикали и фибри. Гответе ги, печете ги или ги гарнирайте с билки и малко зехтин екстра върджин.

Добавяйте пълнозърнести храни и плодове към всяко хранене, но използвайте ядките и семената като гарнитура или малка закуска поради по-високото им съдържание на калории и мазнини.

Намалете значително употребата на червено месо. Вместо това заложете на рибата и другите морски дарове, които често се консумират поне два пъти седмично. Набавяйте си колкото се може повече протеини от боб и други бобови растения. Започнете с едно бобово ястие седмично, след това добавете две и оттам нататък изградете своите безмесни ястия.

Смесвайте сирене и кисело мляко ежедневно до седмично в умерени порции. Пилешкото, свинското месо и яйцата са подходящи в отделни случаи. Запазете сладкишите за специални случаи и задоволете желанието си за сладко с пресни и замразени плодове.