Напрежението между Украйна и Русия продължава да ескалира. Световните медии съобщават за струпване на военни части по границата между двете страни. Според Киев Москва е утроила броя на танковете си в района.

Руската армия декларира, че в най-скоро време ще разположи допълнителни зенитно-ракетни системи С-400 "Триумф" в района на Крим.

В отговор Съединените щати предложиха военна помощ на Украйна.

Размяната на остри реплики между Киев и Москва продължава с пълна сила. Украинският президент Петро Порошенко заяви, че съществува реална опасност от избухването на война.

„След инцидента в Азовско море, трябва да гарантираме, че украинските въоръжени сили ще могат да отблъснат евентуална руска атака. По границата са струпани много руски танкове. Затова не искам никой да си мисли, че това е игра”, каза Петро Порошенко.

Москва днес уточни, че конфликтът е възникнал не в Азовско море, а в руските териториални води в Черно море, преди още украинските съдове да достигнат Керченския проток.

В първия си коментар за инцидента руският държавен глава Владимир Путин разкритикува подкрепата за Запада за Украйна.

„Оставам с впечатлението, че каквото и да поискат властите в Киев, те го получават. Дори ако пожелаят новородени бебета за закуска, те ще ги получат”, коментира Владимир Путин.

Срещата Путин – Тръмп ще се състои на 1 декември, въпреки спекулациите за отмяната й заради инцидента край Керченския проток. Двамата президенти ще се видят на четири очи на срещата на Г-20 в Аржентина в края на седмицата.

В София се събра Съветът по сигурността към министър-председателя. Съветът определи действията на Руската федерация като недопустими и я призова да освободи задържаните плавателни съдове и техните екипажи.

В позицията на консултативния орган се призовава Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност и да преодолеят напрежението с диалог.

От тази сутрин 10 украински области са във военно положение. То е обявено в районите, които граничат с Русия и Молдова, а също и по крайбрежието на Черно и Азовско море. В района живее и 190 хилядна българска диаспора.

Въпреки военното положение,засега в 10-те области остават всички свободи на гражданите, включително и да се събират на митинги и събрания.

Днес в София украинският и руският посланик влязоха в задочен спор в изяви пред медиите.

„Не бих го нарекъл конфликт, а военно нападение. Русия разшири военните си действия за морска акватория, имам предвид Азовско море и Черно море", заяви Виталий Москаленко.

„Когато един от украинските катери въведе в бойна готовност оръдието, което имаше на борда, ние започнахме да реагираме по съответен начин", отвърна Анатолий Макаров.

Според руския посланик обаче водите, в които са навлезли корабите, винаги са били руски.

Според Москва напрежението в района на Крим е провокирано с политическа цел.

„Де факто провокацията е организирана от президента на Украйна Порошенко в навечерието на президентските избори. Изборите предстоят на 31 март и затова се прави възможното той да бъде избран въпреки ниския рейтинг”, заяви Анатолий Макаров.

Руският посланик определи българската позиция за снижаване на напрежението като примерена, а украинският уточни, че поддържа връзка с българското Външно министерство.

  • Петима от заловените украински моряци остават в ареста в Москва
  • ЕС изпраща мисия в Украйна през 2019 г.
  • Бойко Борисов призова Русия да освободи украинските моряци
  • Украйна предаде на НАТО списък с виновните за кризата в Керченския проток
  • Нова българска връзка в конфликта Москва – Киев
  • Путин обвини Украйна, че не желае мирно решаване на конфликта с Русия
  • Притеснение в Бановка заради арестувания Владимир и военното положение
  • Украйна поема грижите за семействата на задържаните от Русия моряци
  • Още една безсънна нощ за семейството на задържания бесарабски българин
  • Румен Петков: България преждевременно обвини Русия за напрежението в Керченския проток