От тази сутрин в 9 ч. в Украйна влиза в сила военно положение.

Решението беше взето от парламента в понеделник. Военното положение ще остане в сила в срок от 30 дни. То се въвежда не в цялата територия на Украйна, а само в тези райони, които граничат с Русия, Молдова, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море.

До обявяването на военно положение се стигна, след като Русия плени три украински кораба близо до бреговете на Кримския полуостров.

Днес руски съд ще определи мерките за неотклонение срещу 12 украински военнослужещи, които бяха задържани при инцидента край Керченския проток. 

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че Киев ще предприеме всички необходими мерки, за да освободи моряците. „Безспорно ще продължим да се борим за освобождаването на украинските моряци и офицери от руските затвори, защото сега ще бъде организиран спектакъл – няма никаква криминална отговорност за нарушаване на украинската граница, защото целият свят признава, че Крим е част от Украйна и това са украински териториални води”, каза Порошенко.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп каза, че може да отмени срещата с руския президент Владимир Путин заради сблъсъка в Черно море.

Двамата президенти трябваше да разговарят в рамките на срещата на върха на Г-20 в Аржентина по-късно тази седмица. В интервю за вестник  „Вашингтон пост” Тръмп заяви, че очаква „пълен доклад” от своя екип по национална сигурност във връзка с инцидента в Керченския проток. По думите му докладът ще има решаващо значение за това дали ще се срещне с Путин. Той допълни, че „никак не одобрява тази „агресия”.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън обясни, че по време на срещата е планирано американският и руският президент да разговарят за  сигурността, контрола над въоръжаването, Близкия изток и Украйна.