Върховната рада на Украйна одобри въвеждането на военно положение за срок от 30 дни, съобщават световните агенции.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че военно положение ще бъде въведено във всички гранични области на Украйна и в морската акватория на Черно и Азовско море.

НАТО се обяви в защита на Украйна.

"Всички съюзници на НАТО изразяват пълна подкрепа за националната цялост и суверенитет на Украйна. Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до всички украински пристанища и да гарантира свободното корабоплаване за украински кораби в Азовско море и през Керченския проток", обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

С коментар по темата излезе и нашият премиер Бойко Борисов.

"Винаги съм отстоявал тезата, че трябва да развиваме отношенията си прагматично, на принципа на икономическите ползи и спазването на правилата на международното сътрудничество. Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени", написа той във "Фейсбук".

 

Американската посланичка в ООН Ники Хейли определи като незаконни действията на Русия, която задържа украински кораби през уикенда, предаде Франс прес.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Хейли подчерта, че подобно поведение би направило невъзможни нормалните отношения между Москва и Вашингтон. Тя призова Русия да освободи украинските кораби и техните екипажи.

Тя обаче не спомена за евентуално въвеждане на нови санкции срещу Москва, за каквито призова Киев.

По инициатива на САЩ беше прекратено поисканото от Москва заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да бъдат обсъдени нарушения на границите на Русия. На процедурно гласуване Съветът за сигурност отхвърли провеждането на заседанието със седем срещу 4 гласа.

За прекратяването му гласуваха САЩ, европейските страни и Кувейт, а против - Русия, Китай, Боливия и Казахстан. Трите африкански страни в Съвета за сигурност и Перу се въздържаха. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!