Напрежението между Русия и Украйна рязко ескалира след инцидент в Черно море. Русия обстрелва и задържа три украински бойни кораба край бреговете на Крим. Москва обвини Киев в провокация и поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Инцидентът станал вчера, когато руски кораби открили огън по два украински бойни катера и един влекач недалеч от Крим. Шестима членове на екипажа са ранени, а единият катер е повреден вследствие на обстрела, съобщи украинският флот. Украинските плавателни съдове се движели от черноморския град Одеса към Мариупол в Азовско море, което е споделена територия между двете държави. Русия обаче не им позволи да преминат, като блокира Керченския проток и обвини украинските кораби, че незаконно са навлезли в нейни води.

Киев приведе армията си в пълна бойна готовност, а президентът Петро Порошенко поиска обявяване на военно положение за 60 дни.

„Военното положение се въвежда с цел да се укрепи отбранителният капацитет на Украйна на фона на растяща войнственост и акт на неприкрита агресия според международното право от страна на Руската федерация. То не означава, че се отказваме да разрешим въпроса с освобождаването на украинска територия с мирни средства”, отбеляза Порошенко.

Снимка: Reuters

Снощи около 150 души се събраха пред руското посолство в Киев, за да протестират срещу действията на Москва. 

"В Украйна има постоянни нарушения на международното хуманитарно право. Обстрелват се жилищни сгради, убиват се цивилни. Мисля, че поведението на радикалните националисти, които са начело на страната, е недопустимо", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по-късно днес по искане на Русия. Европейският съюз и НАТО призоваха двете страни към сдържаност.

  • Петима от заловените украински моряци остават в ареста в Москва
  • ЕС изпраща мисия в Украйна през 2019 г.
  • Бойко Борисов призова Русия да освободи украинските моряци
  • Украйна предаде на НАТО списък с виновните за кризата в Керченския проток
  • Нова българска връзка в конфликта Москва – Киев
  • Путин обвини Украйна, че не желае мирно решаване на конфликта с Русия
  • Притеснение в Бановка заради арестувания Владимир и военното положение
  • Украйна поема грижите за семействата на задържаните от Русия моряци
  • Още една безсънна нощ за семейството на задържания бесарабски българин
  • Румен Петков: България преждевременно обвини Русия за напрежението в Керченския проток

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!