Българското правителство твърде преждевременно и без всякакви доказателства обвини руската страна за напрежението в Керченския проток. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият министър на вътрешните работи и лидер на АБВ Румен Петков.

По думите му тревогата, която вчера изрази премиерът Бойко Борисов относно ситуацията между Украйна и Русия, е „съвсем основателна”.

„Драматичният обрат и разликата между позицията на Съвета за сигурност към Министерския съвет и на министър-председателя е видима за всички. Така че министър-председателят с това си изявление от Мароко според мен много ясно казва, че е силно притеснен от възможния развой на конфликта. Даваме ли се сметка, че ние можем да бъдем въвлечени в един конфликт, в който може да плащаме с жива сила”, попита Петков.

„Аз мисля, че нямаме аналог на такъв период в черноморските взаимоотношения и за съжаление международното общност, особено Съветът за сигурност на ООН, реагираха неадекватно. Русия буквално на другия ден внесе настояване за събиране на Съвета за сигурност и то по този въпрос. Това беше отклонено. След това се приема решение да се събере Съветът за сигурност по украинско искане – това е много грозна манипулация”, коментира още Петков.

Той сподели мнение, че представителят на България в ООН трябва да настоява да не се допускат „подобен род безпринципни действия”, защото последиците биха имали непредсказуем край.

„Мисля за всички е ясно, че всъщност украинските кораби нарушават черноморската акватория на Русия. Второто невярно внушение е, че става дума за конфликт в Азовско море, защото с Азовско море по-лесно се обяснява, че всъщност руснаците са предприели военна интервенция. Става дума за черноморското крайбрежие на Русия и това прави за нас още по-голям конфликта. И затова ние от АБВ настояваме за принципна позиция”, добави Петков.

Според него станалото в Керченския проток е свързано с предстоящите избори в Украйна.

„Този конфликт е пет години след Майдана – годишнината. По този начин Порошенко отбелязва годишнината от едно доста вандалско действие, което беше филмирано от един от най-големите режисьори в света. Нека да наричаме нещата с истинските им имена. Порошенко вижда своя провал на предстоящите президентски избори, неговите кукловоди виждат неговия провал и го подкрепят с цената на всичко”.

Вижте пълния разговор във видеото.