Съветът по сигурността към Министерския съвет прие позиция, съгласно която Русия трябва незабавно да освободи плавателните съдове на Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Днешното заседание на Съвета по сигурността беше проведено под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов.

В официалното съобщение се посочва още, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.

„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.

Съветът по сигурността ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество в партньорите в ЕС и НАТО.

А междувременно днес украинската страна разпространи своята версия за точното местонахождение на морските съдове „Бердянск”, „Никопол” и „Яни Капу”, които бяха спрени от Русия.

Киев настоява, че в момента на сблъсъка украинските плавателни съдове са се намирали в международни води и е нямало основание за отбранителни действия от руска страна. По данните, разпространени от Киев, украинските катери са се намирали извън зоната на териториалните води от 12 морски мили.

Москва пък настоя, че украинските екипажи са навлезли в руски води и заяви, че моряците ще бъдат съдени за нарушаване на руската граница и че не ги смятат за военнопленници.

Отношение по казуса днес взе и руският президент Владимир Путин, който заяви, че инцидентът в Керченския проток е провокация на украинската власт и президента Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна.

  • Петима от заловените украински моряци остават в ареста в Москва
  • ЕС изпраща мисия в Украйна през 2019 г.
  • Бойко Борисов призова Русия да освободи украинските моряци
  • Украйна предаде на НАТО списък с виновните за кризата в Керченския проток
  • Нова българска връзка в конфликта Москва – Киев
  • Путин обвини Украйна, че не желае мирно решаване на конфликта с Русия
  • Притеснение в Бановка заради арестувания Владимир и военното положение
  • Украйна поема грижите за семействата на задържаните от Русия моряци
  • Още една безсънна нощ за семейството на задържания бесарабски българин
  • Румен Петков: България преждевременно обвини Русия за напрежението в Керченския проток