България е изключително уязвима заради конфликта между Русия и Украйна. Искрено се надявам руските власти да погледнат с добро око и украинските моряци да бъдат пуснати.

Това каза днес от Брюксел министър-председателят Бойко Борисов преди редовното заседание на Европейския съвет.

„Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата. И независимо от вътрешнополитическите проблеми, които искат да се решават в тези държави, да седнат да затворят този конфликт. България е изключително уязвима от този конфликт. Не само заради транзита на газ, а просто заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати. Ако има виновни, да ги наказват. Това много би допринесло за климата и за спазване на Минските споразумения”, заяви премиерът.

Вчера лидерите на 28-те страни членки на удължиха с шест месеца икономическите санкции срещу Русия. Европейският съюз също призова за незабавно освобождаване на моряците, задържани в Керченския проток на 25 ноември.

Борисов подчерта, че разделенията по темата дали да бъдат удължавани санкциите или не, са само в изказванията, отразени в протокола. Решението обаче се приема с абсолютно мнозинство, поясни премиерът.

Натиск за освобождаване на моряците беше оказан и от Съединените щати. Вчера съветникът на Доналд Тръмп – Джон Болтън, заяви, че американският президент и руският му колега Владимир Путин няма да се срещнат, докато Кремъл не освободи арестуваните матроси.