Апелативният съд на Крим остави в ареста петима от задържаните в Керченския проток украински моряци. Сред тях е и потомъкът на бесарабските българи Владимир Варимез.

Украинските матроси са под арест за два месеца в Москва. Адвокатите на петима от тях, включително и на Владимир Варимез, обжалват това постановление, но съдът не прие аргументите им.

Моряците са обвинени за нарушаване на руските граници и ще бъдат изправени пред съда.

Украйна ще изпрати отново флотилия в Азовско море

Украйна смята отново да изпрати свои военни кораби в Азовско море, каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олександър Турчинов.

В интервю за Би Би Си Турчинов се аргументира, че една такава мисия е необходима, за да се попречи на Русия да установи контрол над водния басейн.

Подобен ход би създал предпоставка за нов военноморски сблъсък между Украйна и Русия като този от края на миналия месец, който доведе до рязко изостряне на обстановката в целия регион, отбелязва БТА. 

Руското министерство на външните работи нарече изявлението на Турчинов "провокация". Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна каза пред Би Би Си, че е изключително важно страната му да предприеме нова военноморска акция в Азовско море, защото ако тя бездейства, Русия ще установи пълен контрол над морски пътища и ще диктува волята си.

На 25 ноември руската брегова охрана задържа три украински военни кораба, които се опитваха да влязат в Азовско море, и задържа членовете на техните екипажи - общо 24 души.