Европейският съюз ще изпрати експертна мисия в Украйна през 2019 г. Това стана ясно след срещата между украинския министър-председател Володимир Гройсман и дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.

„Европейският съюз е готов да предприеме мерки за усилване на помощта, в частност – на пострадалите от ситуацията в Азовско море региони на Украйна. В този контекст ЕС възнамерява да изпрати оценъчна мисия в страната в началото на 2019 г.”, се посочва в изявлението, публикувано след срещата.

В него се призовава още да бъдат незабавно освободени 24-мата украински матроси, които бяха арестувани в Керченския проток на 25 ноември.

„Оценяваме готовността на нашите европейски партньори да подкрепят Украйна срещу новата руска агресия в Азовско море. Затова са необходими обединен международен натиск и втвърдяване на санкциите срещу Руската Федерация, най-вече с цел да бъдат освободени 24 украински моряци и трите кораба на Украйна. Москва прекрачи линията. Отговорът на Европейския съюз срещу агресията на Русия в Азовско море трябва да бъде всеобхватен и остър”, заяви Гройсман.

По-рано през деня руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Киев готви въоръжена провокация на границата с Крим в края на годината, предаде ТАСС.

По информация на руската агенция въпросът готви ли Украйна провокация срещу Русия е бил зададен на Могерини на съвместната пресконференция с Гройсман в Брюксел, тя обаче отказала коментар.