Кризата между Русия и Украйна е заплаха за България, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на лекция пред дипломати в Рабат, Мароко, където е на официално посещение.

Борисов за първи път коментира кризата в Азовско море. Той беше категоричен, че тя може да прерастне в регионален конфликт, сравним с този в бивша Югославия. Българската страна ще бъде засегната, най вече по отношение на енергийните си газови проекти, от които обаче не може да се откаже.

Премиерът изрази надежда да бъдат върнати освободени моряците и корабите, и да не се разгърне конфликта.

Борисов каза още, че “руският президент Путин не е човек, с когото трябва да се шегуваш на тема война”.

Премиерът не приема позицията на Белия дом да се спре проекта за Северен поток, защото това означава, че трябва да се спре и Турски поток.

Снимка: МС

"Да, вярно, в Украйна наближават избори само че руският президент не е човек, с който трябва да се шегуваш и то на тема война. Защото виждате, веднага в изказването на говорителя на Белия дом какво има – че Северен поток 2 трябва да се спре. Като спрем Северен поток 2, трябва да спрем и газта, която идва от Турски поток. Много е близко до мисълта, което е абсолютно в неизгода за България, за нас като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е една изключителна заплаха".

Снимка: Рада Домусчиева

По-рано Борисов заяви, че Мароко е перспективен външнотърговски партньор за страната ни. Официалното му посещение започна в най-големия ислямски комплекс. След 30-годишно прекъсване България се опитва да се завърне на мароканския строителен пазар.

Предишното посещение е на премиера Сакскобургготски през 2005 г. Днес той не е част от делегацията. Борисов бе посрещнат от министър-председателя на Мароко Саад Еддин Ел Отмани на летището в Рабат.

По време на срещата премиерът на Мароко заяви, че се надява посещението да даде силен тласък на икономическите отношения между двете страни.

Снимка: МС

Борисов разгледа мавзолея на крал Мохамед V, където са погребани и двамата му сина. 14 тона злато са вложени в строежа на мавзолея.

Министър-председателят води и бизнес делегация в Мароко. Тя ще участва във бизнес Форум в Казабланка. В Мароко България има стара слава в строителството отпреди повече от 30 години от времето на „Техноекспортстрой”.

Снимка: МС

Българските инженери там са 20-ина. България изнася за Мароко масла и пшеница, а африканската държава изнася за страната ни фосфати и автомобили.

В програмата на премиера е включена лекция за ролята на българското европредседателство и Западните Балкани,организирана от мароканското сиплацатическо дружество.