Хърватия опитва да се съвземе от земетресението, отнело живота на 7 души. Десетки вторични трусове, безсънно денонощие и хора по улиците.

Издирването на затрупани и евакуацията продължиха цяла нощ.

Президентът на страната сравни най-тежко засегнатия град Петриня с разрушения по време на втората чеченска война. Хиляди останаха без дом в навечерието на Нова година.

Екипът на bTV също преживя шока от вторичните трусове. От най-пострадалия район предават Стоян Георгиев и Петър Джанаваров.

Паркингът на един от големите магазини до град Сисак, който също пострада от труса, е пълен с автомобили, но не защото хората пазаруват.

Напротив, магазините са затворени, всички провизии се осигуряват от доброволци от Червения кръст. Хората избират всяко възможно свободно пространство на паркинги и поляни, за да може да спят някъде през нощта и да са далече от сгради.

В палатков лагер край град Петриня са разположени тези, които помагат на пострадалите от земетресението. Те са както  чужденци, така и хървати от Гражданска защита и други от Червения кръст.

Местната голяма таксиметрова компания също помага, като вози доброволно и безплатно всеки, който има нужда от помощ.

Вече денонощие армията и доброволци разчистват разрушенията, а Петриня се готви за поредна безсънна нощ навън.

Иванчица и семейството й от вчера са без дом. За втори път през последните 30 години - първият през 90-те по време на конфликта в Югославия.

„Да, не влизаме у дома, защото ни е страх. Рисковано, рисковано е! Къщата не става за нищо“, оплака се жената.

Пандемията от COVID-19 е спасила децата в града, защото сградата била празна при труса, разказва треньорът по тенис Дамир Божичевич.

„4-5 метра ме хвърляше из стаята. Не можех да се държа на краката си. В 6 сутринта имаше вторичен трус и по улицата се виждаха вълни от по 40 см“, разказа Дамир Божичевич.

А българката Христина Янкова има дом в опустошения Петриня. Новината за труса я намира в София. Тревожи се за къщата, а екипът ни в епицентъра й показва последиците върху дома й.

Христина Янкова се успокоява, че домът й изглежда цял и се чува със съседите.

„Треперим сега, защото и децата, и внуците, и всичко е там. И не се знае какво ще стане“, каза Христина Янкова.

Екипът ни също съпреживя силните афтършокове. Един от тях рано тази сутрин беше от 4,9 по Рихтер.

Днес кметът на Петриня изказа благодарност на хилядите доброволци в помощ на пострадалите, на хора от цялата страна, споделили домовете си с тях, и на всички, които без да пестят сили помагат на своите сънародници в беда.

Жителите на засегнатите сгради, които предпочетоха да останат в града, чакаха да бъдат настанени във временни жилища. Един от тях е Синиша.

„На пръв поглед изглежда здрав, но блокът е прекършен отдолу, при първия етаж, и ни казаха да напуснем. Аз съм се бил в Югославската война. Видях града ни разрушен тогава, а сега отново“, разказа Синиша.

С огромни усилия и помощ от всички краища на Хърватия, 20 хилядният Петриня започна своето възстановяване. Но властите предупреждават - трябва да се построи нов град, а това ще отнеме години и стотици милиони.

Прогнозата е времето да се влоши. Вече започва да вали дъжд, който се очаква да продължи цяла нощ. Като цяло времето си остава топло за сезона. Хората обаче са по колите си.

Всички са единодушни, че причините за разрушените сгради е типът строителство. Ясно се вижда, че сградите, които са монолитни, с колони, с желязобетонна конструкция не са се разрушили, дори няма никакви видими следи от напукване.

Всички останали, старите сгради, някои от които са на по 200, дори 300 години, не са издържали на земетресение, което историята там не познава през последните 150-200 години. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!