Серия от вторични трусове след силното земетресение в Хърватия. За последните 48 часа са регистрирани над 40 труса.

Спасителните операции продължиха през цялата нощ. Българин е бил в епицентъра на труса. Посолството ни на място се е свързало с наш сънародник в град Сисак. Той не е пострадал.

Бедствието разбуди лоши спомени сред местните жители. Иванчица и семейството й от вчера са останали без дом за втори път през последните 30 години. По време на конфликта в Югославия през 90-те родният й град Петриня е разрушен. Тогава от войната.

„Не влизаме у дома, защото ни е страх. Рисковано е. Къщата не става за нищо“, казва Иваница.

Треньорът по тенис в училището в Петриня Дамир Божичевич споделя, че пандемията е спасила децата в града, защото сградата се е разрушила.

„4-5 метра ме хвърляше из стаята. Не можех да се държа на краката си. В 6 сутринта имаше вторичен трус и по улицата се виждаха вълни от по 40 см“, разказва Божичевич.

Военни пристигнаха в разрушените градове, за да помагат за възстановяване на щетите, а операциите продължиха през цялата нощ.

„Щетите наистина са огромни, дори можем да кажем катастрофални - има много материални щети. За съжаление ние също загубихме и няколко човешки живота“, казва Дамир Трут, служител в "Гражданска защита".

Хърватската армия започна операция за спешна евакуация на жителите на домове за възрастни хора от Петриня и на пациенти от болница в Сисак. Два хеликоптера със 17 тежко болни излетяха за Загреб.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!