Ново мощно земетресение удари Хърватия. Потвърдените жертви са вече седем - една от тях е дете, загинало в епицентъра на бедствието. 

Трус с магнитуд 6,4 по Рихтер удари отново между градовете Сисак и Петриня в 13:20 ч. българско време. Епицентърът е на 47 километра югоизточно от Загреб, където също са нанесени сериозни щети.

Вторичните трусове продължиха цял следобед. В района вече са президентът и премиерът на страната.

То е първото толкова сериозно от 140 години насам. Няма данни за пострадали български граждани.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад бедствието се крият много човешки истории. Известната хърватска певица Лана Юрчевич случайно запечатва момента на труса по време на живо включване в „Инстаграм“.

Трусът прекъсна и пресконференцията на кмета на Сисак. В град Петриня земетресението отнема живота на 12-годишно момиче. Под развалините остават затрупани хора. Чуват се викове, казват спасителите.

Хора скачат от покривите, които ремонтират след вчерашния трус. Отекват сирени на аварийни екипи и пожарникари.

Град Сисак също е в руини. Рухнало е кметството и покривът на болницата в града.

В Загреб, на 50 километра от епицентъра, бившият футболист Ваня Джаферович сравнява вчерашния трус с днешния.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше доста по-страшно. Беше много по-дълго и по-продължително, отколкото вчера. Около 20 секунди цялата къща се тресеше. Взехме децата веднага. Излязохме с колата, махнахме се от вкъщи, сега вече се прибираме. Тук е тотален колапс в Загреб, не могат да се разминат колите, линейки не могат да минават, страшно е положението“, разказа Джаферович.

Военни помагат за справяне с щетите. Сградата на Министерството на отбраната е сериозно повредена, евакуирана е болница.

„Ужасно беше! Започнаха да падат парчета от стените. Всичко в болницата се тресеше. В стаята бяхме с една жена, детето й беше на системи, издърпахме системите, за да го спасим. Страшно!“, разказва местна жителка.

Нешко Нешев от Загреб разказва, че хората не смеят да се приберат.

Сред българската общност в страната няма пострадали, но връзката с нашите сънародници е била затруднена заради липсата на ток и нарушените комуникации. А тази сряда в района се окачва силна буря с дъжд и сняг. 

В Хърватия вече се организират в помощ на засегнатите. Местни хора предлагат в социалните мрежи подслон и предмети от първа необходимост, мобилизирали са се и редица компании.

Снимка: btvnovinite.bg

„Установихме, че всички са здрави и живи, разбира се, доста поразтърсени от психологическия шок и издирването на близките. В сградата на посолството са установени пукнатини, но ще направим оглед, когато дойде тока“, разказва българският посланик Генка Георгиева.

Европа е готова да помогне, написа председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В Словения парламентът беше евакуиран, а депутатите избягаха в паника. Спряна беше и местната ядрена централа, която се намира на 100 км от епицентъра. Поражения има и в Североизточна Босна.

Днешният трус в Хърватия е над 30 пъти по мощен от най-силния усетен вчера. Земетресението в понеделник край Загреб беше с магнитуд 5,2, а днешното - 6,4. През март месец Хърватия беше разлюляна от друг силен трус, при който имаше десетки ранени.

Според сеизмолозите е възможно силните земетресения в началото на годината да са свързани със силния трус днес.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това си е сеизмична зона. Това се дължи на факта, че се намира на границата на Адриатическата микроплоча и там си има разломни структури, за които си е характерно земетресение с по-голям магнитуд. Самият факт, че в тази област на Хърватия е характерно старото строителство и затова се наблюдават големи разрушения. За съжаление няма начин да се предвиди такова нещо. Не е нещо, което може да се изследва и да се прецени след колко време ще се случи там земетресението“, казва сеизмологът Драгомир Драгомиров от НИГГГ към БАН.

Трусът е усетен и в Босна и Херцеговина и Словения, но не и в България.

Страната ни е готова да окаже помощ на Хърватия след опустошителното земетресение там. Това е заявила вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в разговор със своя хърватски колега Гордан Гърлич-Радман.